ВМА с близо 10 млн. лв. приходи

Лечебното заведение чества 127 години от създаването си

Нов ядрено-магнитен резонанс без аналог в България

Приходите са със 7 млн. лв. повече в сравнение с 2017-а

„От 1 януари 2018 г. ВМА няма дългове. Благодарение на добрите финансови резултати, реинвестирахме 9,5 млн. лв. собствени приходи в ремонт на клиниките и в закупуване на нова, модерна апаратура”. Това заяви началникът на Военномедицинска академия в София бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод отбелязването на 127 години от създаването на лечебното заведение. Благодарение на подкрепата и разбирането на правителството съвсем скоро ВМА ще разполага и с нов ядрено-магнитен резонанс, който няма аналог в България, подчерта той.

Годишнина

По време на честването в понеделник бяха положени венци пред паметника на загиналите медицински чинове и с празнично събрание на личния състав. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на професор Асен Петков и професор Красимир Мекушинов, които починаха дни преди годишнината на Академията.

„127 години са една много дълга и сериозна история. ВМА се утвърди като една от най-сериозните институции в държавата – опора на здравната система не само във военното, но и в цивилното здравеопазване“, каза още проф. Митафчийски.

„Нашето разбиране е не само да догоним останалите, а да бъдем с едни гърди напред, защото пациентите ни очакват от нас най-доброто. Освен това, всеки военнослужещ има право на еднакво медицинско осигуряване, независимо в коя част на България се намира, затова се стремим да модернизираме и периферните ни болници”, допълни началникът на ВМА.

Приходи

По отношение на финансовите баланси, въпреки лимитите на НЗОК, той отчете по-голям приход със 7 млн. лв. в сравнение с миналата година. От тях 2.2 млн. лв. за допълнително материално стимулиране за персонала или с около 19% повече. Наблюдава се спад в напускането на лекари и медицински сестри, което, по думите му, е ясен белег, че ВМА е припозната от все повече хора като стабилна болница, която стои зад гърба на своите служители.

През 2018 г. се наблюдава ръст от 15% на броя на пациентите, в поликлиниките на ВМА са отчетени над 127 000 прегледа, 2 500 пациенти повече са преминали през спешното отделение, а 3 000 души повече са приети в сравнение с преходната година. Запазва се тенденцията от над 12 хиляди души, пренасочени от други болници към ВМА като последна инстанция. Бригаден генерал Мутафчийски изтъкна, че освен в ремонти и нова апаратура, Академията инвестира и в своите кадри и условията им на труд и възнаграждения. Отчете успехи в учебно-научната дейност, а цялата зала аплодира първите два випуска по специалност „Военен лекар”, които също присъстваха на тържеството.

Поздравления

Специални поздрави отправи към ръководството на ВМА за модернизацията на болницата кметът на Столична община Йорданка Фандъкова: „Всички знаем, че за всеки пациент, в най-трудния му момент, е важно къде ще попадне, в какви условия. А модернизацията във ВМА е видима. ВМА е не само една от най-старите болници у нас, но днес е и една от най-добрите“.

„Да служиш на здравеопазването във ВМА е мисия – вие подчертахте това. И ние, благодарните пациенти, сме напълно съгласни“, заяви, от своя страна, и Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание.

„ВМА е институция от национално значение. Благодаря на медиците, че са превърнали своята професия в призвание и в осъзната потребност за грижа към другия. Не спирайте да дарявате надежда!“, се посочва в поздравителния адрес, изпратен от президента на Република България Румен Радев.

Поздравления по случай празника от името на министъра на отбраната отправи и заместникът му генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов.

„Пожелавам ви много здраве, упоритост и да бъдете все така успешни“, заяви, от своя страна, и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

По случай празника десетки служители на ВМА бяха отличени с различни награда за висок професионализъм в работата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве