ВМРО внесоха законопроект за максимална надценка на стоките от първа необходимост

Депутатите от ВМРО в групата на "Обединени патриоти" внесоха законопроект за определяне на максимална надценка на стоките от първа необходимост. Става въпрос за хляб, мляко, кашкавал, брашно, олио, свинско месо, яйца и т.н. от български производители.

Министърът на икономиката, по предложение на министъра на труда и социалната политика, може в срок от 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена, с цел защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това.

"Надценките трябва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката в съответната категория търговски обект", е записано в проекта за допълнение на Закона за потребителите.

Ще е "стока от първа необходимост", както и задълженията на търговците и производителите, ще се определя с наредба на Министерски съвет.

В мотивите си от ВМРО посочват, че сега производителите на хляб калкулират надценка от средно 5 ст., а при търговците тя достига 30 ст. Подобно съотношение на надценките - 1/6, съществувало и при млечните продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика