ВМРО: Затвор за политиците, които лъжат, за да злепоставят опонентите си

Тези мерки трябва да включват и хора, заемащи висши държавни постове, категорични са хората на Каракачанов.

Народните представители от ВМРО Искрен Веселинов, Александър Сабанов, Милен Михов, Александър Сиди и Красимир Богданов обявиха на брифинг в парламента какви законови промени предлага партията в тази връзка.

Фалшивите новини, набеждаването, хулите и откровените лъжи, които се изричат от хора на водещи държавни позиции, превърнаха политиката в евтин цирк, който доведе и до занижената липса на доверие сред хората, които все пак имат отношение към политическия живот в страната. За другите изобщо и не гадаем как изглежда политическата класа. Ето това е причината за ниската избирателна активност последните години, смятат още от ВМРО.

Хората не вярват на политиците, не вярват на политическата класа, защото измислената такава се превърна в проводник на лъжи и безсмислени атаки, които имат една единствена цел - просто да станат център на новинарския поток не за друго, а за да очернят политическите си опоненти.

На това трябва да се сложи край!

Нека въведем законова норма, която да възпира и възпита тези хора. Да спира клеветите и обидите. Това за нас е само началото.

Ето какво предлагаме като законодателни промени в НК:

§ 1. В чл. 148 се създава ал. 4:

„(4) За обида или клевета извършена от народен представител; член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева.”

М О Т И В И:

В последните години все по-често сме свидетели на поведение на политици, което накърнява честта и достойнството на политическите им опоненти чрез разпространяване на невярна информация.

Факт е, че в рамките на предизборната кампания за членове на ЕП през 2019 г. такова поведение от изключение се превърна в правило. Все по-често в публичните прояви на различни политици няма представяне на платформи и идеи, но за сметка на това те изобилстват от обидни думи и изрази към други политици, представяне на неверни твърдения за дейността им, приписване на неизвършени различни престъпления, както и разгласяване на позорящи личността твърдения, които не отговарят на истината.

Разрастването на това явление, както и и придържането към такова поведение на все повече лица, които участват в политическия живот на страната, налага да се създаде допълнителен механизъм за защита на пострадалите, каквото е предназначението на този проект за допълнение на Наказателния кодекс.

С него се предлага, когато обидата и клеветата са извършени от лице, което е народен представител; член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник да се налага наказание лишаване от свобода до 4 г. и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева. Предложеният размер на лишаването от свобода ще изключва възможността извършителят да бъде освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, а предложеният размер на наказанието глоба е съобразен със заплащането, което тези категории лица получават.

Проектът не предлага квалифицираният състав да бъде престъпление от общ характер, защото не следва тежестта на доказване за тези случаи на престъпленията обида и клевета да се прехвърля към държавното обвинение. Това задължение ще продължи да тежи на лицето, което твърди, че е пострадало.

Наличието на такъв състав обаче има сериозен превантивен ефект и ще спомогне за възстановяване на нормалния политически диалог, основан на формулиране на тези и уважително отношение към политическите опоненти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика