ВМРО за "Врана": Съдът потвърди, че бяхме прави, да се противопоставим на споразумение със Сакскобургготски

Снимка: Архив

Патриотите от ВМРО приветстват поредното решение на българското съдилище в полза на българската държава срещу претенциите на Симеон Сакскобургготски. Последното решение на съда – че дворецът „Врана“ е на държавата, а не на династията – потвърждава отдавнашната позиция на ВМРО срещу опитите за споразумение със Сакскобургготски. Това се казва в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

В четвъртък състав на Софийския градски съд отсъди, че дворецът „Врана“ е собственост на държавата, а не на Сакскобургготски и роднините му. Решението подлежи на обжалване пред апелативна инстанция, но още веднъж потвърждава общата воля на българските съдилища от 2012 г. насам, когато стана ясно, че върховна инстанция отказа реституция на чифлика „Кричим“. Въпросното решение тогава трасира пътя на поредица други справедливи съдебни решения в годините, припомнят патриотите.

Преди година се появиха идеи за споразумение между държавата и Сакскобургготски. Още тогава ВМРО се противопостави на тези идеи. Премиерът Борисов се вслуша в тази позиция и се отказа от подобни постъпки. От онзи момент насам вече във второ дело се потвърждава правотата на тази позиция на ВМРО, пише в позицията.

"Ние, Патриотите от ВМРО, уважаваме историческата роля на монархическата институция в България. Въпреки многото съдбоносни грешки в новата история, царската институция е символ на българската независимост във вековете.

В същото време обаче ние напомняме, че огромната част от въпросните имоти са част именно от институцията, а не са лични имоти на царете. Това означава, че те принадлежат на държавата България. Това казва сега и българският съд. Освен това, напомняме, че България днес е република и въпросът с имотите не може да се натоварва с някакви исторически сантименти, нито пък Симеон Сакскобургготски следва да се опитва да се представя едва ли не като безспорен цар", изтъкват от ВМРО.

Призоваваме Симеон Сакскобургготски да прояви благородството, за което претендира, и да се откаже от по-нататъшни претенции спрямо България. Какъвто и да е изходът от подобни претенции, те само ще затвърдят ниското доверие на българите към Сакскобургготски и неговото неотдавнашно участие в българската политика, се казва в съобщението.

"Сакскобургготски още преди десетилетия беше оставил българите с грешното впечатление, че няма да има никакви претенции към страната си. Сега обаче картината се оказва съвсем различна. Затова ВМРО още веднъж се обръща към него: господин Сакскобургготски, призоваваме Ви да продължавате да намирате начини да бъдете полезен на България, както неведнъж сте го правили, а не да бъдете полезен само на себе си".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България