ВМРО изкарват вандалите от гробищните паркове

Народните представители от ВМРО внесоха промени в Закона за устройство на територията за вътрешния ред в гробищните паркове.

Воеводите имат рамо и от ГЕРБ

Общините ще приемат наредби за управлението и дейностите по траурно-обредните услуги

Депутатите от ВМРО са внесли промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които регламентират общинските наредби за управлението и вътрешния ред в гробищните паркове. Приемането на поправката ще преустанови кражбите и вандализма, както и ще сложи край на порочните практики на некоректни фирми, които предлагат строително-монтажни дейности на територията на парковете, се казва в мотивите на народните представители.

“Целта е създаването на текст, който да дава възможност на общините да въведат критерии и да създадат нормативна база в тази публична общинска собственост”, коментира пред “Труд” един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов. Колегата му от ВМРО Искрен Веселинов отбеляза, че липсата на закон за погребалната дейност позволява на частни фирми да жалят в съда всяка наредба, която общинските съвети по места приемат. “Посочват аргумент, че създаването на такава наредба не е предвидено в по-висш нормативен акт и текстовете падат”, допълни Веселинов.

Народните представители на ВМРО са провели и предварителни сондажи с колегите си от ГЕРБ и вече имат уверението, че ще бъдат подкрепени по време на гласуванията в пленарна зала. От управляващото мнозинство са имали среща и със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Желанието ни е да въведем ред в в гробищните паркове, особено в големите общини, за да са защитени по-добре интересите на гражданите, отбелязаха още вносителите. “С наредбите на общинските съвети ще бъдат създадени ясни правила за погребално-обредната дейност и ще се пресекат злоупотребите”, заключи Юлиан Ангелов.

След като поправката в ЗУТ стане факт, общинските съветници по места ще могат да гласуват правила, с които да се “определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България