ВМРО иска реакция от Външно за поредна турска намеса във вътрешните ни работи

Във връзка с поредната недопустима намеса на турския консул в Пловдив Хюсеин Ергани в казуса със смяната на имената на над 800 местности в община Стара Загора ние, народните представители от ПГ „Обединени патриоти“, настояваме за твърда намеса от страна на министерството на външните работи на Република България. Настояваме външно министерство да вземе всички разрешени дипломатически мерки, съобразени с Виенската конвенция, за да прекрати порочната практика на Турция за намеса в българската вътрешна политика.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна днес народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди.

Смяната на турските имена на местностите в Старозагорско с техните изконни български е голяма победа на българщината и на патриотите в страната. Подобни примери трябва да има и в другите общини. Мълчанието и приемането на турско-арабските наименования, останали от мрачните години на петвековното турско робство не са нито символ на толерантност, нито на опазване на родовата памет. Точно обратното! Когато ние мълчим и приемаме насилствено наложени имена, реално приемаме подмяната на собствената си история за идните поколения. Смяната на имената и вярата на българите в Родопите не са извършени доброволно, а насилствено и кърваво от турския поробител. По същия начин в техните регистри селища и географски топоними са сменени с турско-арабски. Българската държава не се намеси нито веднъж при подмяна на българските топоними в съвременна Турция. Например: Лозенград днес се казва Къркларели, а Одрин – Едирне и това не предизвика намеса от нашата държава, продължи Сиди.

Патриотът категорично заяви от парламентарната трибуна, че не за първи път турската държава се намесва във вътрешните работи на Република България. Нееднократно сме алармирали за намесата на бившия турски посланик Гьокче. Още е пресен примерът за укриването на бившия лидер на ДПС Лютви Местан именно в турското посолство по времето, когато той беше посланик у нас. Все още помним и примерите за предизборна агитация, отново от него. А турските консули в Пловдив Явузджан и Джебеджиси си позволиха с открити декларации да заплашват общинските съвети в Пловдив, Карлово и Асеновград по признаването на арменския геноцид. Всички тези си тръгнаха от България тихомълком, без реакция от нашата държава и сега заемат по-високи постове в тяхната, изброи той.

Смяната на имената на местностите е изконно законово право на българските общини и никой няма право да се намесва в техните суверенни решения, е категоричната позиция на Обединени патриоти.

Александър Сиди подчерта, че решението на българска община за преименуване на местности на нейна територия не е „нов Възродителен процес“, както и петвековният геноцид над българите не е бил другарско съжителство.

България над всичко!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България