ВМРО към вселенският патриарх Вартоломей: Ваше светейшество, не сте прав

ВМРО-БНД публикува позиция във връзка с изказаните критики от страна на вселенския патриарх Вартоломей , отправени към Българската православна църква:

Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света.

Затова днес, с взаимно уважение, следва да Ви напомним, че представляваното от Вас паство е една минимална част от християнския свят. С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени.

Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят – слава Богу – няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония.

Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква – Българската патриаршия.

Но ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов. Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел – от християнска, човешка и народна гледна точка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България