ВМРО към кмета на Стара Загора: Защо подлагате българите на обратна сегрегация, строейки жилища за циганите

Снимка: Архив

ВМРО с реакция след изказване на кмета на Стара Загора Живко Тодоров в ефира на една от националните телевизии тази сутрин. В интервюто той заяви, че за жителите на циганския квартал „Лозенец“ се очаква да бъдат построени общински жилища и чак след това незаконните им постройки ще бъдат съборени.

Позицията на партията:

Ние от ВМРО – Българско национално движение намираме това за скандално и затова настояваме кметът да даде бързи разяснения. Ако правилно разбираме, за циганите в Стара Загора, които са нарушили закона, ще бъдат подсигурени приоритетно нови жилища, и чак тогава нормативната рамка – да бъдат бутнати незаконните сгради, ще бъде спазена. Защо?

Ако това действително е вярно, ще попитаме дали подобни жилища ще бъдат осигурени за хора и от други етноси. Водещият тази сутрин, например, носи арменско име. Ако той, например, се нуждае от общинско жилище в родната си Стара Загора, дали би получил, или преди това трябва да е доказал, че е циганин, който има незаконно построена, респ. съборена къща, и да се позове на тълкуванието на неизвестна наднационална съдебна инстанция, че незаконното строителство се толерира.

Боим се, че подобно обгрижване на циганите в предизборно време няма да бъде разбрано добре от старозагорци. И Патриотите от ВМРО прекрасно ги разбираме и ще ги подкрепим във всички действия, които са готови да предприемат.

Нека припомним, че основните приоритети на управленската програма на Обединени патриоти и на ВМРО в частност е справяне с демографската криза и преодоляване на сериозния регионален дисбаланс, повишаване на доходите и разработване на реални програми в подкрепа на младите хора, младите семейства, разумната/отговорна раждаемост, повишаване на грамотността и т.н. Младите хора излизат от образователната система функционално неграмотни. Циганите в болшинството си пък изобщо не учат. Нека напомним и инициативата, която ние, Патриотите от ВМРО – БНД, подехме за връщане на децата в училище, за прочистването на учебниците от абсурдни тестове с маргинално съдържание и за въвеждането на патриотично образование, чиято основна цел е да подготви подрастващите да бъдат добри и достойни граждани на Република България, което автоматично означава да знаят освен правата, но и задълженията си като българи. А това трябва да важи и за „мургавите събратя“, които са „роми“ - когато им изнася, и българи - само когато трябва да черпят блага.

Ето защо в новия парламентарен сезон Патриотите в НС ще наблегнем на законодателните инициативи, които да върнат социалния баланс и чувството за справедливост в обществото. Ние, Патриотите от ВМРО, категорично не приемаме факта, че едно циганско семейство, което понякога е от малолетни и непълнолетни, т.е. в нарушение на Наказателния, Семейния кодекс и още няколко закона, може да получи жилище „на тепсия“, докато едно младо семейство на студенти или току-що дипломирали се висшисти, които работят и внасят данъци в хазната, да плаща свободни наеми и буквално да живее на кредит и накрая да напусне страната. Недопустимо е. Това е обратна сегрегация.

Затова имаме идеи в посока за дисциплиниране на контингента от хора, които са най-честите извършители на административни нарушения и престъпления – т.нар. циганска престъпност. Работим над промени в Закона за административните нарушения и наказания и създаване на наказание „обществено полезен труд“. Тъй като имаме безброй много нарушения на едни и същи лица, които просто не си плащат глобите и се смятат за ненаказуеми. Промени, свързани с режима на получаване на социални помощи и т.н.

Надяваме се, че думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров са плод на недоразумение и очакваме разяснение от него. Патриотите от ВМРО в лицето на нашия общински съветник Антон Андонов ще поставим въпроса и пред Общинския съвет. За такъв ход е нужно да се чуе и мнението на обществеността и за това, ако се налага, ще инициираме и обществено обсъждане. Стара Загора и жителите на града трябва да получат отговор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика