ВМРО: Отдавна сигнализирахме за нерегламентирани практики в „Младост“

Общинският съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА” в Столичния общински съвет Карлос Контрера коментира случая с ареста на кмета на район „Младост” и възможната предистория на казуса:

„За съжаление от месеци имаше информации за нерегламентирани практики в район „Младост“. Вероятно на някой му е писнало и се е оплакал. Разбира се, никой не е виновен до влизане в сила на присъда. В момента говорим за полицейска операция и досъдебно производство. Вероятно ще се повдигнат обвинения.

Подозирах, че ще се стигне до подобен сценарий. На сесията на 15-и март на СОС внесох питане по въпроса за харченето на публични средства за озеленяване от район „Младост“, защото открих несъответствия. Имаше оплаквания от граждани за лошото състояние на градинки и междублокови пространства, а в същото време 400 000 лв. бяха похарчени и отчетени. Още тогава заявих, че имам съмнения за недобри практики и ще сезирам и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за проверка как са харчени тези публични средства. Подготвям сигнала и с допълнителни данни, които бих желал да бъдат проверени, защото имам своите съмнения за харчене по документи, но не и за реално свършена дейност.

Що се отнася до ареста на кмета на район „Младост“ не веднъж съм чувал оплаквания, че се спират или забавят преписки в този район. Дори за елементарни случаи. Възможно е по някоя от тези преписки някой да е поискал подкуп и резултатът го виждате. Нека органите си свършат работата и да разследват. Но е любопитно да се направи проверка защо и на какво основание са спирани или бавени преписки, защо кметът на района е отказвал да подписва договори по чл. 15 и чл. 16 от ЗУТ. Мисля, че и това трябва да се провери. Подозирам, че след ареста на кмета много хора ще започнат да подават информация какво, кой и защо е искал от тях. Аз съм притеснен и от други данни – че строителни фирми са били притискани да извършват безплатно ремонти на улична мрежа и тротоари без необходимите разрешителни, без възлагане. Ако това е вярно, имаме скандален случай на произвол... Нека органите проверят и да видим каква е истината. Лично аз не мисля, че един районен кмет, макар и мажоритарно избран, може да си позволява да действа като феодал. Ще видим какво ще установи прокуратурата“, обяснява Карлос Контера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България