ВМРО-Пловдив заклейми Ньойския диктат навръх 98-годишнината от подписването на позорния за България акт

29pl4014-1Десетки членове и симпатизанти на ВМРО-Пловдив се събраха край паметника на Съединението, за да отбележат 98 години от подписването на позорния за България Ньойски диктат. Патриотите запалиха факли и разпънаха транспарант с надпис “Долу Ньой! Да живее силна и обединена България!”, след което символно изгориха копие на договора, с което от ВМРО показаха още веднъж, че дори един век по -късно клаузите в него са неприемливи за България.

В словото си пред събралото се множество народният представител Александър Сиди напомни, че с този договор от снагата на Отечеството бяха откъснати изконните български земи - Македония, Беломорска Тракия, Западните български покрайнини и Южна Добруджа. „При прокарването на омразната граница съседите на България не се свенят да разделят села и къщи, дори гробове на мъртвите. Не са един и два случаите, в които главата на починалия остава от едната страна, а краката му от другата страна на телената мрежа. Разделени са хиляди семейства, къщи и дворове. България след Ньойския договор преживява национална катастрофа, а стотици хиляди бягат от домовете си останали отвъд пределите на Отечеството и се местят в новите граници”, припомни депутатът. Александър Сиди напомни, още и че датата не е била избрана случайно от сърбите.

През 1885 година на тази дата българската армия извоюва една от своите славни победи - тази при Сливница. Оттогава до 1919 година на този ден се е отбелязвал “Ден на славните български победи” Именно за това сърбите избират тази дата за подписване на Ньойския диктат, за да бъде още по-голямо унижението към нашето Отечество. „Ние никога не трябва да позволим да бъде забравен позорният Ньойски диктат и никога не ще простим вероломното предателство на нашите съседи през 1919 година”, завърши емоционалното си слово Александър Сиди.

Кметът на район „Южен” и председател на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев декларира, че ВМРО никога не забрави хората останали отвъд пределите на България и че благодарение именно на усилията на ВМРО в годините, сега през 2017 г. България е член на Европейския съюз и основен фактор в стабилизирането на Западните Балкани. Благодарение на дипломатическите усилия и воля част от историческите проблеми пък започват да се решават, а именно договорът за добросъседство с Македония, признаване на българското малцинство в Албания и приетата ръка за приятелство отправена от Охридската архиепископия към Българската православна църква. Инчев допълни, че ВМРО няма да жали усилия и средства, докато не постигне заветната цел - духовно обединение на всички българи в рамките на ЕС!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони