ВМРО: Промените в Закона за енергетиката връщат контрола на държавата в енергийния сектор

Снимка: Архив

След безкомпромисна битка в парламента Патриотите от ВМРО все пак успяха и приетите промени в Закона за енергетиката връщат контрола на държавата в енергийния сектор. Това се казва в изявление, разпространено от пресцентъра на ВМРО.

Промените бяха предложени заради скандала около сделката на „Инерком“ за купуване на ЧЕЗ. На вчерашното пленарно заседание, обаче, ГЕРБ и ДПС поискаха предложените от ВМРО – Българско национално движение текстове да отпаднат, с което открито заявиха, че зад скандалната сделка стоят задкулисни интереси, които обаче сериозно могат да дестабилизират държавата и да разклатят националната сигурност на България, посочват от патриотичната формация.

По инициатива на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и лидер на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов, след експертна среща в централата на ВМРО, заместник-председателят на партията и на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов изготви спешно законодателни промени, които да не допускат подобни недоразумения в сектор „енергетика“.

Направеното и вече прието предложение е КЕВР да има правомощията да разрешава сделките при продажба на капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. В този случай купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България.

Идеите бяха предложени от Веселинов и одобрени от коалиционните ни партньори както в лицето на „Обединени патриоти“, така и от ГЕРБ.

Това е първата стъпка към осъществяване на сериозна прозрачност и контрол в сферата на енергетиката що се касае до стратегически инвестиции като сделката за ЧЕЗ, която буквално носеше заплаха за сигурността на страната. С приемането тези промени ще върнат контрола на държавата в енергийния сектор.

В същото време, при гласуването на кандидатурите за нови членове на КЕВР, отново изскочи политическо лицемерие и нова доза задкулисни машинации, посочват от ВМРО. Въпреки предварителната увереност от страна на коалиционните ни партньори за подкрепа на кандидата на ВМРО Евден Николов, след неясни задкулисни договорки днес в пленарна зала за членове на енергийния регулатор бяха избрани други лица, включително предложенията на ДПС и ВОЛЯ.

"Ние, Патриотите от ВМРО – БНД, винаги сме бранили националните приоритети и сигурността на България и на всеки един български гражданин. Ето защо и днес, въпреки подмолните политически игри, декларираме, че няма да допуснем задкулисието да завладее КЕВР и енергийния сектор на България", се казва в позицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика