ВМРО сигнализира за вандализъм на Централни гробища

Бандити са разбили паметника на гроба на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища и са откраднали бронзовия бюст. Гробът на Каблешкови също е бил обект на посегателство. За това подадоха сигнал в централата на ВМРО граждани, които вчера са минали покрай гроба на Стефан Стамболов.

Общинският съветник Карлос Контрера остро е поставил въпроса за сигурността в гробищните паркове и как е възможно случайно да разбираме, че гробовете на Стефан Стамболов и Каблешкови са поругани. Според него има много сериозен дефект със сигурността в гробищните паркове, въпреки положените усилия до сега.

„Директно заявявам, че случилото е недопустимо и имаме колосален провал на охранителна полиция към Второ районно (Централни гробища попадат в района му), както и на охранителната фирма. Под носа им са откраднали бюста от гроба на Стамболов, на метри от входа, където има охрана. Питам аз какво правят тези полицейски патрули и къде са те, когато вандалите вилнеят и сквернят гробове в най-стария ни гробищен парк. За мен това е тотална издънка и на охранителна полиция към Второ районно управление, и на частните охранители. Въобще за какво са там и какъв е ефектът от дейността им. Като гледам резултатите мога да кажа, че имитират дейност“, коментира казуса Карлос Контрера.

Според него полицейските патрули не се справят с вихрещите се по софийските гробища цигански банди. Има отчитане на много дейност, мероприятия и специализирани полицейски операции, но известните на полицията тартори и техните подчинени продължават да върлуват из гробищните паркове. Според представителя на ВМРО – Българско национално движение най-много са проблемите на централните гробища. Ставало дума за не повече от 40-50 души, известни на полицейските патрули, които от години чупят паметници, вършат измами из гробищата, прилъгвайки опечалени да им поправят паметника, който самите цигани преди това са счупили. Имамите достигали до десетки хиляди левове. Карлос Контрера е категоричен, че основната вината за тази ситуация пада върху лошата организация на полицейската охрана.

„Знае се, че районът е рисков, но какво като го знаят, патрулите минават и заминават. Частната охранителна фирма също не се справя. Няма място за оправдания. От години работят на гробищата, познават ситуацията. Няма обаче как да има качествена охрана с малко хора, някои от тях на преклонна възраст“, завършва Контрера.

От ВМРО настояват да се засили охраната, да се проведе разследване кой не си е свършил работата и да има наказани и уволнени. Според тях охранителната фирма трябва да покрие и всички щети, а в кратки срокове от ВМРО настояват да се изгонят всички бандити от гробищните паркове, които полицията добре познава, но странно защо толерира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България