ВМРО: С позицията си за бежанците България показа на Европа, че е фактор в ЕС

С позицията си за бежанците България показва, че е фактор в Европейския съюз. Това заявиха от ВМРО в позиция, разпространена от партийния пресцентър, по повод отказа на министър-председателя Бойко Борисов страната ни да приема обратно мигранти, за което "Труд" първи съобщи.

"Въпреки настойчивостта на германския канцлер Ангела Меркел и на някои нейни колеги от другите страни-членки на ЕС, позицията на страната ни остава твърда и непроменена. Това е важен индикатор за важността и полезността на Патриотите в управлението на страната", изтъкват от ВМРО.

Припомняме, че това е и отстояваната с години линия на председателя на ВМРО – Българско национално движение и настоящ заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Този важен политически въпрос на ниво Европейски парламент беше повдиган многократно през годините и от българския представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Това е и дългогодишната битка на депутатите на партията в Народното събрание. Именно миграционната политика на България беше и един от основните пунктове в предизборната програма на Обединени патриоти, който по категоричен начин беше отстояван и стана част от управленската програма ГЕРБ–ОП, се казва още в текста.

България като външна граница на ЕС носи отговорността за сигурността не само на своята територия, но и за сигурността на цялата Общност - посочват от ВМРО - Ето защо още през миналия мандат благодарение на усилията на патриотичните формации в НС беше завършен строежът на оградата. Като министър на отбраната Красимир Каракачанов усили военното присъствие на пограничните райони, през които имаше пробив и незаконно влизаха мигранти. Всичко това доведе до почти нулев бежански натиск по границите и много малка населеност на центровете за бежанци.

"Това се потвърждава и от поисканата от заместник-министър председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов преди месец от Държавната агенция за бежанците справка. Ако през януари 2015 г. капацитетът на центровете е бил запълнен на 67%, през декември 2016 г. стига до 85%, то към месец юни 2018 г. е едва 11%. Хората, които са постъпили на територията на България през периода 2015-2018 г. са основно от Афганистан, Ирак и Сирия. През 2015 г. подадените молби са съответно: Ирак – 6959; Афганистан – 6193; Сирия – 5993; Пакистан – 578; Иран – 175. През 2016 г. броят на молбите е значително завишен. През 2018 г. до момента цифрите са съвсем други. Афганистан - 286; Сирия – 123; Ирак – 107; Пакистан 24; Иран – 12", припомнят от ВМРО.

Фалшивите новини, които определени политически кръгове се опитаха на тиражират, че на военните летища тайно се оставят стотици мигранти, върнати от Европа, не постигнаха своята цел. Правителството на България, част от което сме и ние - Патриотите от ВМРО, спази своите обещания и не само, че няма да има върнати мигранти, но няма и да допусне нова бежанска криза в страната, се посочва в позицията на патриотите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика