ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: Архив

На 20 юли (петък) в 11:30 ч. ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Воеводите ще почетат тази важна за българската история дата и да се преклонят пред паметта на онези храбри българи, борили се и отдали живота си в името на българското национално обединение пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско (бул. „Стефан Стамболов“ 2, на ъгъла с бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“).

На събитието ще присъстват лидерът на ВМРО – Българско национално движение, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители от ВМРО, представители на Македонския научен институт, Българско сдружение на родовете от Македония, Националното сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“, Държавната агенция за българите в чужбина, съмишленици, интелектуалци и родолюбиви българи, съобщиха от партията.

От 18:00 ч. пред Народния театър ВМРО ще се включи в инициативата на ансамбъл „Гоце Делчев“, които по повод паметната годишнина ще играят народни танци и ще раздават на преминаващите брошури, свързани с Илинденско-Преображенското въстание.

„Нека засвидетелстваме своята почит и уважение към онези, които оставиха костите си на бойното поле в името на най-светлия български идеал. И с това наше поклонение да покажем на техните души, че дори тук и сега, въпреки предизвикателствата на времето, борбата не е приключила. Задължени сме да им покажем, че помним тяхното дело. Да покажем, че няма да забравим тиранията и подтисничеството, извършвани системно над онази част от българите в Македония и Одринско, запазили българското си самосъзнание. Да им покажем, че не сме забравили тяхното дело и че борбата продължава и днес – 115 години по-късно“, призовават от Организацията.

20 юли (петък), 11.30 ч., Паметник на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско (бул. „Стефан Стамболов“ 2, на ъгъла с бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“);

20 юли (петък), 18:00 ч., пред Народен театър „Иван Вазов“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика