ВМС набират 100 матроси за базите си във Варна и Бургас

За морски "тюлени" искат по-добра физическа подготовка

Военноморските сили на РБ набират 100 матроси за бойните кораби и брегови поделения във Варна и Бургас. 15 от общо обявените свободни места са за специалните части. За кандидатите да станат морски "тюлени" се изисква по-добра физическа подготовка.

В изпита освен да покажат силови умения и коремни преси, ще трябва да бягат на разстояние 5 км и да плуват 100 м свободен стил и 25 м под вода. Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев анонсира националната информационна компания"Бъди войник", която на 10 април се провежда във Варна с една много амбициозна, но и атрактивна програма за широката общественост. Тя включва разглеждане на минен ловец "Цибър", който ще бъде на Морска гара от 12 до 14.30 ч. в сряда и ще бъде отворен за ученици, граждани, гости.

От 15 до 15.30 ч. ще се проведе динамичен показ за отвоюване на военен кораб, отвлечен от терористи, както и за спасяване на ранен военнослужащ по море. В демонстрацията ще участват бързоходна патрулна лодка, вертолет "Пантер" от морската авиобаза "Чайка". След това следва информационната борса и показване на въоръжение и бойна техника-лодка тип “RHIB”, водолазно оборудване, екипировка и др. На финала е концертът на Представителния ансамбъл на ВС и Националната гвардейска част и Представителният духов оркестър на ВМС в зала 1 на ФКЦ Варна.

До 25 април е срокът за подаване на документи от желаещите да се посветят на мъжката професия в бойния ни, уточни контраадмирал Петев.Следват три изпита, като с издържалите е предвидено и събеседване. Стартовата заплата за матросите е 900 лв., като допълнителните надбавки след това могат да стигнат до 20-25% от основното възнаграждение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони