ВМС получават пари за ремонт на бойните кораби

Военноморските сили догодина ще имат по-голям бюджет, с който ще обезпечат ремонтите на материалната си база и наличните плавателни съдове. Това съобщи във Варна зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Владимир Тошев преди началото на изнесеното заседание на комисията, чийто домакин бе Щабът на ВМС. Средства ще бъдат отпуснати и за разузнавателния отряд на ВМС.

"Продължава работата по проекта за строеж на два нови патрулни многофункционални бойни кораби, който закъсня по независещи от нас причини", добави зам.-председателят на комисията по отбрана. Той изрази съжаление, че реализацията на програмата за осигуряване на нови машини за пехотата също е забавена, но уточни, че се надява до Коледа тя да влезе във фаза на договаряне.

Има шанс до средата на октомври да бъдат разпратени покани за участие към фирмите, които могат да построят многоцелевите кораби, добави командващият ВМС контраадмирал Митко Петев.

Обновяването на военния флот и сухопътните войски ще бъде договаряно от Министерството на отбраната, докато процедурата за доставката на нова техника за бойната авиация ще мине за одобрение през Народното събрание.

"Ако проектите за ВМС и за сухопътни войски бъдат реализирани, както сме ги заложили като критерии, когато приключат през 2025-2026 г. голяма част от инвестираните средства гарантирано ще бъдат възстановени на българския данъкоплатец", категоричен бе Тошев.

За 15 часа е предвидено официалното отваряне на предложенията за покупка на нов тип боен самолет. То ще се състои в Министерство на отбраната. От ведомството съобщиха по-рано, че до обяд днес са получени отговори на запитването за предоставяне на предложения от три държави за четири типа изтребители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България