ВМС събира актуална информация от фирмите за корабна техника

В най-скоро време ВМС ще отправят запитване за актуална информация към фирмите, които предлагат корабна техника. Това съобщи командирът на бойния ни флот контраадмирал Митко Петев по време на тържественото откриване на новата учебна 2018 г. в Пункта за базиране -Варна.

"Това че се не се стигна до подписване на договор за изграждане на многофункционални патрулни кораби не означава, че проектът е прекратен, напротив. Необходимо е да се актуализира както финансовата, така и времевата рамка за изпълнението му. Сумата, която беше заложена като бюджет се оказа недостатъчна, тъй като беше изчислена на база цени от 2015-а година, а оттогава военноморската техника е поскъпнала с 30% поради изключителното търсене на световния пазар", каза контраадмирал Петев.

Той посочи, че през 2017 четири кораба са преминали доков ремонт и тази практика ще продължи, защото ще се наложи повече внимание на съществуващата корабна техника поради забавянето на придобиването на новите патрулни кораби. В момента фрегатата "Смели" е на море и прави ходови изпитания за ремонт на двигателя.

Зрелищни демонстрации с гасене на пожар на кораб, спасяване на пострадал и транспортирането му с вертолет "Пантер", водолазни спускания показаха бойната готовност на състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС. След тържественото издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване военните моряци бяха поздравени от командирът на пункт за базиране Варна капитан І ранг Георги Георгиев и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България