Внасяме готвачи от Украйна, Молдова и Белрарус

Шеф готвач настъргва трюфел върху паста

1300 лева била заплатата м. г. на неквалифициран работник, до 4 бона на майстор

Заради ниски възнаграждения (500-600 лв.), кадрите избягаха към Германия

Липса на кадри за туризма чука на вратата, алармираха родни хотелиери. В Слънчев бряг АД повечето хотели не работят през зимния сезон, но собствениците им отсега се чудят откъде ще намират квалифицирана работна ръка.

Ще "внасяме" персонал, особено търсени са готвачите, казаха хотелиери. Те обясниха, че са се ориентирали към Украйна, Молдова и Беларус за набиране на работна ръка. Миналата година заплатата на готвач, и то неквалифициран, в курорта е била 1300 лева. На пришълците трябва да се дава възнаграждение, равно с това на българите, коментираха от бранша. Заплатата на квалифициран майстор-готвач е стигала 4 бона, а тази година обещават да повишат възнагражденията.

Именно заради ниските заплати /500-600 лева/ преди време бармани, сервитьори, камериерки и готвачи, та дори и жриците на любовта избягаха за повече пари към Германия и други държави. Миналото лято също бе кризисно за бранша. Някои комплекси дори бяха принудени да наемат тийнейджъри, за да свържат двата края откъм работна ръка.

Междувременно дирекция "Регионална служба по заетостта" ще анкетира работодателите в Бургас. Така ще стане ясно, кои професии са дефицитни и какви кадри се търсят най-много за работа.

Проучването е първото от серия, които ще се провеждат два пъти годишно по силата на Закона за насърчаване на заетостта (чл. 10, ал. 2) и се осъществява от работни групи на областно ниво, с участието на представители на държавната и местната власт, работодателски и синдикални организации и други, както и със съдействието на бюрата по труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес