Внасят новия обвинителен срещу кмета на Пловдив в Специализирания наказателен съд

Обвинителният акт срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета по общинската собственост Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев по делото за незаконни практики при изграждането на новия зоопарк в града под тепетата, ще бъде внесен отново, но вече в Специализирания наказателен съд, както това предполагат влезлите в сила на 5 ноември промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Новината съобщи в Пловдив говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвинението за длъжностни престъпления при изграждането на зоокъта край гребния канал под тепетата беше внесено първоначално в Пловдивския окръжен съд, но със свое разпореждане от 18 септември 2017 г. съдия Елена Захова го върна на прокуратурата.

Мотивите й бяха, че са допуснати процесуални нарушения, а и в обвинителния акт имало твърде много сложни смесени изречения и различни шрифтове, което затруднявало разбирането му. В законовия срок прокуратурата не внесе протест срещу това решение, но в понеделник стана ясно, че обвинението ще бъде коригирано и изпратено в съда. Последните промени в НПК предполагат делата срещу кметове да се гледат в Специализирания наказателен съд, затова и новото обвинение ще бъде изпратено там.

Румяна Арнаудова бе в Пловдив за старта на новата съвместна инициатива на Апелативна прокуратура-Пловдив и Регионалното управление по образование-Пловдив - през учебната 2017/2018 година шестокласниците и седмокласниците от 6 училища в града под тепетата ще слушат в часа на класния си ръководител лекции на теми като „Как да не станем жертва на компютърни престъпления“, „Внимание! Не посягайте към наркотиците“ и др. Те ще бъдат изнасяни от магистрати от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура в Пловдив.

Първата лекция по превенция на опаснотите в интернет по образователна програма „Заедно в Час по етика и право” бе изнесена пред 60 седмокласници от Основно училище „Княз Александър Първи” в присъствието на Румяна Арнаудова, прокурор във Върховна касационна прокуратура и говорител на Главния прокурор, Румен Попов, окръжен прокурор, Димитър Беличев, прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив, Чавдар Грошев, изпълняващ функцията районен прокурор на Пловдив, Румяна Зайкова-Калеева, заместник-районен прокурор, и петима магистрати от Районна прокуратура-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право