Внедряват експерти по наркотиците в училищата

Най-често посягащите към опиатите са на възраст между 20 и 39 години

Здравното министерство има готовност да обучи експерти по наркотиците, които да бъдат внедрени във всяко училище. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на XI Национална конференция за превенция на наркоманията във Велико Търново.

Тя допълни, че има редица мерки, които се обсъждат в управлението още от миналата година. Сред тях са координиране усилията на всички институции, защото досега различни министерства самосиндикално извършват определени дейности.

„В Националната стратегия за борба с наркотиците Министерство на образованието си партнира с Министерство на здравеопазването. Ще получим и подкрепа от управляващата коалиция, така че през този мандат нещата могат да започнат да се реализират”, допълни Йорданова.

„Новите наркотици в България най-често са синтетични канабоиди. Почти 90% от новата дрога на пазара е такава. В Европа са хит фентанилите, които са близки до морфина, но те още не се срещат на българския пазар. Най-често синтетичната дрога у нас идва от азиатските държави“, заяви д-р Александър Панайотов, ст. експерт в Национален фокусен център за наркотици и наркомания.

„Ако приемем, че една четвърт от населението в Европа употребява наркотични вещества, то у нас около 8-9% българи са употребявали някога някаква дрога“, обяви още д-р Александър Панайотов.

По думите му употребата на наркотици у нас започва на възраст между 12 и 15 години, а най-често посягащите към опиатите са във възраст между 20 и 39 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование