Внедряват оборудване за 5 млн. лева за медицински изделия в Търново

Фабриката „Момина крепост” АД е единствен производител на такива консумативи на Балканския полуостров

Внедряват модерно оборудване за 5 млн.лева във фабриката за медицински консумативи „Момина крепост” АД във Велико Търново. Средствата за новите машини са осигурени по ОП „Енергийна ефективност”. Цялата инвестиция в предприятието обаче ще достигне до 7 млн.лева. В завода е инсталирана и италианска кроячна машина с модерен софтуер за близо 500 000 лева. Това съобщи пред „Труд” изпълнителният директор Емануил Цветков.

„Трите нови линии ще заработят до декември и ще позволят да увеличим капацитета на производство 4 пъти”, уточни Цветков.

„Момина крепост” съществува от 1966 г. и е единственото предприятие на Балканския полуостров за подобни изделия. В цеховете се фабрикуват 5 вида спринцовки, хирургично облекло и консумативи от нетъкан текстил-халати, маски, калцуни, бонета, операционни чаршафи. В завода се правят още сонди, катетри, оринаторни торби. Основният предмет на дейност на фирмата е производство и търговия на медицински изделия за еднократна употреба.

Като спомагателна дейност фирмата развива още производство и търговия на бласова и шприцова продукция за промишлеността, селското стопанство и бита, а също и други търговски операции, включително реекспорт. Ширпотребата включва туби, бедони, лейки , касетки. Използваните в производството суровини са екологично чисти и са 100 % годни за хранителната индустрия. За изделията, фабриката разполага с всички видове международни сертификати за качество.

Преди години продукцията на завода се е пласирала в цяла Европа, бившия СССР , Африка. След инвазията на Китай, пазарите са заляти с евтини медицински изделия, които обаче не могат да се мерят по качество с родното производство.

„В предприятието работят над 100 души. В момента разработваме пазарите си. Тази година стъпваме в САЩ, Англия, Германия, а от догодина възнамеряваме да изнасяме за Канада. В сериозни преговори сме и с Турция”, сподели Емануил Цветков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България