Внесоха в съда обвинителен акт срещу 19-годишен шофьор, избягал след причинена смърт на "зебра"

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 19-годишния Асен Гюрганчев за това, че при управление на джип "Тойота РАВ4" е нарушил правилата за движение по пътищата, като причинил по непредпазливост смъртта на 61-годишна жена на пешеходна пътека, а след това е избягал от местопроизшествието - престъпление по чл. 343 ал. 3 буква ДБУ пр.1 във връзка с ал.1 буква ДВУ във връзка с чл.342 ал.1 от Наказателния кодекс.

Инцидентът с фатален край се случи вечерта на 13 април 2017 г. на бул. "Шести септември" в Пловдив. В 20,48 часа 61-годишната Б.К. тръгнала да пресича на пешеходна пътека на южното платно за движение на бул. "Шести септември", преминала през разделителния остров и предприела с бърз ход пресичане по северното платно. При навлизането й в тази част на платното джипът, шофиран от Асен Гюрганчев се намирал на 22-23 метра и се движел със скорост от 67 км/ч при позволена за населените места скорост от 50 км/ч. Поради движението с несъобразена скорост я ударил с предната лява част на автомобила. Свидетели на катастрофата се обадили на тел. 112 и на място пристигнал екип на Спешна медицинска помощ. По делото е била назначена съдебно-медицинска експертиза, която установила, че пострадалата жена получила травматични увреждания на жизненоважни органи, довели до остра кръвозагуба и сърдечносъдова недостатъчност. Тя е починала на място.

Водачът избягал от местопроизшествието, като демонстрирал пред свои приятели желание да извърши ремонт на автомобила. Той е бил задържан от органите на МВР на 14 април 2017 г. Според комплексната техническа експертиза обвиняемият Асен Гюрганчев е можел да избегне удара, ако се е движел със скорост по-малка от 47 км/ч. По делото са разпитани свидетели, приобщени веществени доказателства, извършени няколко експертизи и др. Обвиняемият е с взета от Окръжен съд-Пловдив мярка за неотклонение "задържане под стража".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право