Внесоха обвинителен акт в съда спрямо 41-годишен арменец, изпразнил цял пълнител в сънародник

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в понеделник в съда обвинителен акт спрямо 41-годишния арменец Васил Тайрян, който на 30 септември 2016 година изпразни цял пълнител в своя 40-годишен сънародник Тигран Бегиян.

На Васил Тайрян, който е гражданин на Армения, но от години живее със статут на постоянно пребиваващ в България и притежава два магазина „За 1 лев” в Пловдив, е обвинен, че е направил опит умишлено да умъртви другиго, по начин и със средство –огнестрелно оръжие, опасно за живота на мнозина, като изпълнителното деяние е било довършено, макар и да не са настъпили исканите от дееца общоопасни последици – престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. 1 във връзка с чл. 115 във връзка с чл. 18 ал.1 пр. 2 от Наказателния кодекс.

Двамата арменци се познавали от няколко години, но не контактували заради съществуващ стар конфликт помежду им. На 29 септември 2016 г. обвиняемият Васил Тайрян позвънил на Тигран Бегиян по телефона и поискал да се видят на безлюдно място извън Пловдив, за да разговарят насаме по повод враждата между тях. Насрочили си среща за следващия ден.

Тигран се притеснявал от предстоящия разговор и помолил негов познат да намери приятели, които да присъстват, за да го подкрепят морално, без да се намесват в разговора им. На 30 септември 2016 г. Тигран Бегиян заедно с петима свидетели отишли с два автомобила до безлюдно място край река Марица в района на град Садово.

Тигран се обадил на обвиняемия Васил Тайрян и му съобщил къде го очаква. Надявал се двамата да се разберат и сдобрят. Обвиняемият Васил Тайрян пристигнал на мястото на срещата с лек автомобил и спрял на 15 метра от колата на Тигран.

8pl4004-2След като излязал от колата си, Васил предупредил бодигардовете на опонента си да не се месят, за да не пострадат, след което извадил пистолет и произвел няколко бързи изстрела, целейки се в различни точки от тялото на Тигран. Свидетелите залегнали на поляната и се оттеглили към автомобила, с който пристигнали, за да се защитят.

Тигран се скрил зад едно дърво, но обвиняемият се приближавал към него, като стрелял непрекъснато. Опитал се да се защити като посегнал да вземе пистолет. Двамата се сборичкали, при което обвиняемият Васил прострелял в ръката, десния и левия крак. Обвиняемият продължил да натиска спусъка на празния пистолет, след което се опитал за го презареди, но не успял, качил се в автомобила си и се отдалечил. Пострадалият бил откаран в болница.

Според извършените експертизи на Тигран Бегиян били причинени три наранявания с пистолет „Макаров“, които довели до обилно кръвотечение, като единствено своевременната квалифицирана медицинска помощ е предотвратила развитието на опасно за живота му състояние. На обвиняемия Васил Тайрян е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Раненият Тигран Бегиян не се е обадил на спешен телефон 112, след като бил прострелян, тъй като според традицията в арменската общност проблемите се решавали вътре в нея и по възможност без да се заместват държавни институции като полиция, прокуратура, съд и т-н. Сигналът за простреляния арменец в полицията подали обаче лекарите от болницата, в която той бил приет и Криминална полиция-Пловдив започнала разследване. Тигран първоначално дал мъгляви обяснения за раните си, но впоследствие разказал кой и къде го е прострелял.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България