Внесоха обвинителен акт срещу лекарката от ТЕЛК в Търговище

66-годишен нямал стаж и дал подкуп, за да взима инвалидна пенсия

Окръжна прокуратура в Търговище внесе в съда обвинителния акт срещу лекарката от ТЕЛК, срещу която беше водено бързо производство за получен подкуп от 200 лв. Делото е насрочено за понеделник в Окръжния съд.

Както „Труд” съобщи , сумата е била дадена от 66-годишен мъж от село в община Омуртаг. Той се явил на ТЕЛК заради няколко заболявания и се надявал да получи по-висок процент нетрудоспособност, за да взима инвалидна пенсия, тъй като не му стигал стажът. В кабинета, където бил ТЕЛК-ът, била останала само една лекарка, на която той предал наличните у него пари.

По-късно през деня, когато си взел документите, установил, че определеният процент бил само 40 и нямало да му стигне. Вечерта негов близък подал сигнал, че са били дадени пари на член на комисията и започнало разследване.

Уличената лекарка е направила признания, но имало разминаване между нейните думи и тези на пациента, които ще изяснява съдът, научи „Труд”.

Мъжът, който искал по-висок процент нетрудоспособност, се надявал да получава инвалидна пенсия в продължение на една година, а после да се пенсионира по обичайния ред. Той действително имал няколко заболявания. Доколко те са били пречка да работи, към момента не е ясно, но по селата безработицата е почти повсеместна и за хора на тези години е трудно да се устроят на работа.

По неофициална информация, лекарката, която е дадена на съд, също била с трайно намалена трудоспособност.

Годишно в областта имало по 1200-1500 души, които са новорегистрирани, заради намалена трудоспособност поради заболявания. Проверки в системата били започнали още миналата година, когато били получени сигнали, съобщиха от прокуратурата, но не конкретизираха какво е пишело в тези сигнали.

След установения случай, на даден подкуп, ще се правят нови проверки на издадени експертни решения през годините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право