Внимание! Затваря ли се Америка за имигранти

Правителството на САЩ затяга изискванията за влизане и излизане от страната

Образованите хора са добре дошли

Докато двете водещи политически партии в САЩ, всяка по свой начин, се подготвят за предстоящите президентски избори тази есен, администрацията на Белия дом бавно, но сигурно затваря вратите към миграцията. Условията за влизането на чужденци максимално са усложнени, доколкото е възможно. Освен това „влизащият кислород” е блокиран за всички държави, а не само за тези, които САЩ смятат за неприятелски.

Условията за пребиваване в САЩ стават по-трудни и за тези, които са се установили вече там по незаконен начин.

Президентът Доналд Тръмп се счита едва ли не за враг на всички мигранти в света, за безсърдечен и жесток човек по отношение на бежанците, които са прогонени на американска територия от непоносимите условия на живот в техните държави. От първия ден на своето управление той прави всичко възможно, за да сведе до минимум имиграцията в САЩ - така че онези, които се окажат в страната без документи и визи, да бъдат безмилостно арестувани и депортирани в големи количества.

Наскоро Белият дом прие редица мерки, насочени към намаляване на имиграцията в страната. Това се отнася до забраната за издаване на визи на бременни чужденки. Преди това те свободно идваха в Америка, раждаха там децата си и по този начин им осигуряваха американско гражданство за времето, когато станат пълнолетни.

Трябва да се каже, че този бизнес беше и още е много успешен в САЩ. Основният му център са клиниките в Маями. Само през миналата година над 60 000 чужденки (главно от Китай, Бразилия и Русия) родиха своите бебета в САЩ. Сега ще им бъде трудно да стигнат до САЩ за раждане, освен ако не пристигнат там на 2-3 месеца от началото на бременността си, когато тяхната поява там няма да буди подозрения сред консулските служители. Друг въпрос е, че американските консулства може изобщо да не издават визи на бременни чужденки. Дори и да са с визи, служителят на паспортната служба на летището при пристигането им в САЩ може да не одобри техния престой.

Също така, има специална заповед на правителството на гражданите на редица държави да не се издават визи в близко бъдеще, защото те „могат да представляват известна заплаха за сигурността на САЩ”. Досега в тази категория попадат гражданите на 12 държави. Сред тях са Беларус и Киргизстан и други, за които Държавният департамент на САЩ счита, че „не следват правилния път” за укрепване на независимостта и мира. Американската страна не дава никакво обяснение и никой не може да каже колко дълго ще продължи тази карантина.

От лятото на миналата година постепенно бяха въведени ограничения за чужденци, които кандидатстват или вече са подали документи за получаване на „зелена карта” - така се наричат разрешенията за пребиваване и работа в страната. Сега разглеждането на молби за зелена карта ще бъде отказано, ако кандидатът в последните три години е използвал като минимум една година различни ползи от програмите за помощ на федералните власти. А това са купони за храна, безплатна медицинска застраховка, обучение на деца в училища и университети - все за сметка на американските данъкоплатци.

И друг много важен закон за имиграцията може да бъде одобрен от Върховния съд на САЩ до началото на това лято, когато ще стане ясно кой от кандидатите от Демократическата партия ще бъде съперник на Тръмп в предстоящите президентски избори. В края на миналата година на Върховния съд на САЩ беше възложена задачата да реши дали програмата DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) за деца мигранти е в съответствие с американското законодателство. Според DACA тези, които се намират в САЩ без документи в детска възраст и имат право да учат и работят в страната, всъщност са нарушители на имиграционното законодателство и нямат право на легитимация. Такива има около 780 000 в цяла Америка. Трудно е да си представим как човек може да остане в САЩ 20-25 години без паспорт и други документи без да бъде арестуван или депортиран. Това досега се е случвало с хиляди. Но оттук нататък - ще видим.

Сега много от децата на незаконните мигранти са доста възрастни, някои вече са над четиридесет. Върховният съд на САЩ трябва да реши какво да прави по-нататък. Или администрацията на Белия дом ще трябва по някакъв начин да ги узакони, макар и не веднага, но постепенно, или ще е необходимо да бъдат обявени за официални нарушители на закона с всички произтичащи от това последствия. Тоест, депортиране обратно в историческата им родина, за което много от тези млади хора дори не искат и да чуят.

Всички тези, както и много други действия на американската администрация, като например изграждането на стена на границата с Мексико, която държавният глава продължава да наблюдава лично, са демонстрация пред избирателите в навечерието на президентските избори - че Тръмп изпълнява своето обещание да намали имиграцията в страната. Освен това със своята твърда антиимигрантска позиция американският президент се надява да спечели допълнителните гласове от консервативната част от електората.

САЩ се смятат за имигрантска страна, но доста американски граждани подкрепят политиката на Тръмп за ограничаване на потока от чужденци. И тук не става въпрос за мерки относно някакви конкретни държави, нито относно имигранти от определени региони на света и техния социален статус. Подкрепя се просто идеята Америка да не пуска вече „толкова много чужденци”. А дали те имат пари, дали наистина ще бъдат тежест за федералния бюджет, дали ще кандидатстват за различните видове помощ и обезщетения, е последен въпрос.

В същото време по време на предизборните си срещи Тръмп за пореден път похвали имиграционната политика на съседна Канада, която е готова да приеме чужденци - но такива с образование, необходими за страната, както и студенти, които след като получат дипломи в САЩ, могат след това да останат да работят и живеят там. Именно тези варианти за миграция американският президент не само подкрепя, но и обещава на избирателите да ги прокара в Конгреса, ако бъде преизбран.

Първите стъпки на администрацията на Белия дом в тази посока вече са направени. На чуждестранните студенти в американски университети, които изучават STEM (science -наука, technology - технологии, engineering - инженерство и mathematics - математика) или с други думи -високи технологии и компютърни науки - е разрешено след дипломиране да останат в Америка три години, за да си търсят работа. И ако си намерят, те имат право да останат в САЩ, да работят и да кандидатстват за постоянно пребиваване.

(Превод за „Труд” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения