Внуците на Владигеров с концерт за юбилея му в Шумен

Внуците на Владигеров - Александър и Константин/вдясно/ с кмета Любомир Христов, който им подари плакети на зала "Арена Шумен"

Александър и Константин Владигерови, внуци на известния български композитор Панчо Владигеров, ще бъдат солисти на голям концерт в Шумен в чест на 120 години от рождението на дядо им. От вторник те, Христо Попов-пиано и Стоян Янкулов-Стунджи репетират със Симфониетата на Шумен за изявата на 13 март, когато е роден творецът.

"С голяма радост се връщаме и искаме с музиката да допринесем да стане хубав празник", казаха с вълнение виртуозите. Те са дали обещание пред кмета на Шумен Любомир Христов, че ще гостуват в родния град на дядо си на всеки 13 март. Още повече, че чувстват шуменската публика като най-сърдечна и зареждаща.

Юбилейната 2019-та е много важна за талантите Владигерови и за тях честването започнало още на 1 март, когато участвали заедно със сестра си Екатерина в концерт в посолството ни в Лондон. Това било като едно малко начало, а в Шумен е голямото продължение. След това на 26 юни тримата плюс брат им Панчо ще свирят в зала "България" в столицата.

Щастливи сме, че Министерство на културата и други институции с голяма отговорност подхождат към тази годишнина на патрона на българската музика, казаха близнаците Владигерови. Те издадоха и своя проект до края на годината да дигитализират на дискове цялото творчество на своя баща Александър Владигеров - пианист, композитор и диригент. Сега то е на плочи, а целта е да има по-адекватно и модерно представяне по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони