Водата в Панагюрище тръгна отново, но бедственото положение в общината остава

Екипите на ВиК подменяха и през уикенда авариралия магистрален водопровод

Дежурни екипи на ВиК работеха и през уикенда по отстраняването на голямата авария по магистралния водопровод край село Злокучене, който остави без вода жителите на град Панагюрище и околните села на територията на общината. В събота бяха изкопани 245 линейни метра по трасето, където предстои подмяна на остарелите морално и физически водопроводни тръби. Още в съботния следобед по магистралния водопровод „Марица” постъпиха първите количества живителна течност в резервоарите на средногорския град в местността „Ушите”. Водоподаването от II  до III подем се извършваше обаче само с една работна помпа  с цел избягване на повишаване на налягането в тръбопровода, което би довело до нови аварии.

Затова и кметът на Община Панагюрище Никола Белишки призовава местните хора да  проявят разбиране и съпричастност, като разумно използват водата, за да бъдат задоволени потребностите и на живеещите във високите зони на населените места. От събота започна и  доставката на бутилирана питейна вода за близките до общинския център села.  Попинци получи  432 бутилки по 10 литра. Достатъчни количества бутилирана питейна вода бе доставена и в Бъта, Оборище и Поибрене. В Панагюрище пък бяха поставени две цистерни с вода на ул. „Олга Брадистилова” до детска градина „Звънче” и в района на детската площадка на ул. „Нестор Ружеков” за посрещане на битовите нужди на живеещите във високите райони на града. Обявеното от кмета Белишки бедствено положение до 11 часа на 21 септември (четвъртък), което засяга Панагюрище и седемте села от общината - Бъта, Баня, Оборище, Елшица, Левски, Поибрене и Попинци, засега остава.

Основното водоснабдяване на община Панагюрище се извършва чрез магистралния водопровод. той обаче  е крайно амортизиран, с множество течове по трасето и постоянни аварии, поради което по него не достига необходимото количество вода до града и околните села. Дебитът на допълнителните водоизточници е 6 л/сек при необходими 160 л/сек. За последните 10 дни тежките аварии по магистрастрия водопровод са общо 16.

Аварирала тръба на улица „Никифор Попконстантинов” в Пазарджик пък остави без вода за повече от 18 часа през уикенда и цял квартал на областния град в района на Средно училище „Георги Брегов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони