Водата за Перник - без риск за София

Вместо да източват язовира, ще захранват града

Изграждат помпена станция до резервоара в Мало Бучино

Това е най-доброто решение, категоричен е бившият зам.-регионален министър Добримир Симидчиев

Предложението за пренасочване на вода от язовир “Бели Искър” към Перник ще гласуват столичните общински съветници. Кметовете на двата града ще представят плана за спасение от водната криза. Рилският водопровод от язовир “Бели Искър” в момента достига до резервоара в “Лозенец”, който се намира в близост до телевизионната кула. През 70-те и 80-те години на миналия век е изградена връзката оттам по билото на Витоша през столичните квартали Симеоново, Драгалевци, Бояна, Банкя, като питейната вода се събира в един от двата резервоара на с. Мало Бучино. Сега там ще бъде построена помпена станция, която да позволи преноса на вода през новата тръба. Предвижда се тя да следва трасето на пътя за Перник. Помпената станция е необходима, за да може водата да бъде изтласкана между планините Витоша и Люлин. Все още няма яснота какъв ще е диаметърът и от какъв материал ще са използваните тръби. Според идеята връзката ще е реверсивна, така че да позволява не само язовир “Бели Искър” да захранва Перник, но и обратното, в случай на нужда.

“Новият водопровод няма да доведе до режим на водата в София”, категоричен е бившият зам.-регионален министър с ресор ВиК и експерт в сектора инж. Добромир Симидчиев. Въпреки, че в момента близо 20 на сто от водата от “Бели Искър” се ползва за водно захранване на южните квартали в столицата, пренасочване на част от дебита няма да доведе до намалено подаване в София, стана ясно от думите на специалиста. Причината е в уникалността на язовир “Бели Искър” и факта, че чрез реверсивен тунел то може да черпи вода и от близкия язовир “Белмекен”. В подножието на връх Мусала снеготопенето е много интензивно, което налага всяка година язовирът да бъде източван. Сега тази вода вместо да се излива ще бъде използвана за нуждите на перничани, обясни инж. Симидчиев. Той бе категоричен, че в “Софийска вода” АД много добре знаят как да управляват количествата, разполагат с динамичен мониторинг и от тази гледна точка няма повод за притеснение, че софиянци могат да пострадат. “Ако аз трябваше да търся бързо възможно най-ефективното решение също щях да избера този вариант”, категоричен бе бившият зам.-министър.

Стената на язовир “Бели Искър”, макар и да има нужда от ремонт е в много добро състояние и няма риск от скъсване. И в момента дебитът на язовира не се поддържа до максимум, за да се защити съоръжението. Сега тази изпускана контролирано вода ще захрани новата тръба през Мало Бучино.

Няма и риск от претоварване на столичната водопреносна мрежа в резултат на по-големите водни количества, които ще преминават през нея, обясни Симидчиев. И допълни, че основните водопроводи в столицата са оразмерявани още по време на социализма, като са заложени много големи норми, а питейната течност, преминаваща през тръбите е в пъти по-малка. Така че вместо да създаде проблеми за София повечето вода през стратегическите водонаправления ще реши точно обратния проблем, особено в северните части на столицата, допълни експертът.

При добро управление категорично няма да има водни проблеми за столица в резултат на новия проект.

„Бели Искър” дава 20% от водата на столицата

Годишният обем е 32 млн. куб. м

Водосъбирателната област на язовир “Белмекен” е 219 квадратни километра. Средногодишния приток в него е 242,5 кубични метра в секунда. Полезният му е обем е 141,16 милиона кубични метра. Построен е през 1974 г. за електропроизводство.

Язовир “Бели Искър” служи за допълващ обем на основния източник на питейна вода за столицата - язовир “Искър”. Водното съоръжение в подножието на връх Мусала осигурява близо 20 на сто от водата за нуждите на столичани. Годишният обем използвана вода от язовир “Бели Искър” е 32 милиона куб. м и осигурява водоснабдяването на всички прилежащи селища по Рилския водопровод и югозападните квартали на София. Обемът на водохранилището е 15.3 милиона куб. м, а залятата площ - 800 декара.

Той е едно от най-старите хидротехнически съоръжения в Европа, а строителството му е завършено през 1945 г. Язовирната стена е рехабилитирана в периода 1997 - 1999 година със средства от “Софийска вода” АД. Съоръжението трябваше да бъде ремонтирано отново, след решение на Кабинета през 2018 г.

 

Председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов:

Преди 30 г. подобни връзки имаше в цяла България

Общинските съветници на БСП в София имаме положително становище за транзита на вода от “Белмекен” през водопровода на столицата за Перник. Това каза председателят на Градския съвет на БСП - София и шеф на червените съветници в СОС Калоян Паргов пред журналисти във Волуяк.

“Обсъдихме идеята на група, групата имаше положително становище. Очакваме предложението да влезе в СОС за обсъждане по комисии и за решение. Подобни ситуации могат да възникнат и в други части на страната. Трябва да се помисли за тази връзка между различните водоеми, за да може да се прехвърлят едни количества вода от един в друг водоем, за да можем да се реагира в такива кризисни ситуации”, заяви още Паргов.

Той обърна внимание, че това технологично решение се чака от няколко месеца. “Знаем за проведени разговори. Онзи ден беше обявено. Преди 30 години подобни връзки имаше в цяла България. Това е наложително като бъдещи инвестиции във ВиК да бъдат изградени такива връзки и в случай на аварии и такива ситуации да може да се прехвърля вода от един в друг водоем”, коментира той.

“Имаме увереност, че на този етап няма опасност от воден режим в София, слава Богу”, допълни Паргов и обърна внимание още, че държавата трябва да отпусне средства за ремонт на стената на язовир “Бели Искър”, за да не стане аварийна ситуация и в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България