Водата от пет чешми в Шумен негодна

Изворната вода от пет чешми в Шумен е негодна за пиене. Това съобщават от Регионалната здравна инспекцията след извършено пробонабиране и лабораторен анализ през последните дни. Чешмата на ул.„Янко Сакъзов” в центъра на града, край която често има хора с бутилки, пак е с нитрати.

Същото важи и за извора срещу Томбул джамия. Измерените стойности са съответно 96 мг/л и 91 мг/л от двете места, при максимално допустими 50 мг, съобщават от РЗИ. И уточняват, че водата от тези чешми не трябва да се ползва за пиене от малки деца. С отклонения по микробиологични показатели пък, са изворите в парка „Кьошкове” до комплекса, в кв."Дивдядово" на ул."Поройна" и в местността „Бабешкия мост“ в кв."Б.Българанов". Водата от тези чешми не трябва да се ползва за пиене.

Получените резултати отразяват моментното състояние на местните водоизточници, уточняват от инспекцията. Известно е, че качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка.

Има обаче други шест известни извора, от които водата е годна за пиене. Сред тях е чешмата по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”, тази по пътя за кв."Дивдядово", както и чешмата по пътя за с.Лозево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони