Водачът на листата на "АБВ-Движение 21" в Пловдив ген. Михо Михов: Сигурността на България е изправена пред много предизвикателства

"Сигурността на България е изправена пред много предизвикателства. С възраждането на Русия като военна сила и на Китай като най-голяма икономика в света военният фактор излиза отново на първо място за опазване сигурността на всяка страна, а доскоро се смяташе, че най-важен е политическият".

Това заяви в Пловдив водачът на листата на коалиция "АБВ-Движение 21" в 16 МИР ген. Михо Михов на среща със симпатизанти в Дома на науката и техниката. Според него е налице ново глобално позициониране в света с фундаментални последици, с различно качество, дълбоки промени в средата за сигурност. Създадената логика на общественото развитие вече не сработва, защото за четвърт век светът премина от двуполюсен към еднополюсен и след това към многополюсен модел. "Сигурността вече не е гарантирана за никого - нито за свръхсилите и ядрени държави, нито за останалите големи и малки страни в света. Противостоящите си НАТО и Русия провеждат непрекъснато учения с големи военни сили и на практика сме в ситуация не на студена война, а на горещ мир", декларира генерал Михов, който бе председател на парламентарната комисия по отбрана в 43-то Народно събрание.

"За България последните 2 предизвикателства, които възникнаха са кризата в Македония и искането на водещи европейски страни за "Европа на две скорости". Големи остават заплахите от тероризъм и мигрантския натиск. Затова България трябва да поддържа модерна и ефективна армия и да осигури полицейски сили, които да се справят с опазване на границата и в борбата с престъпността вътре в страната. Нужен е много по-строг контрол върху опитите на финансирани отвън организации, особено върху тези с етнически и религиозен характер, за да не се допусне прокарването на чужди на страната интереси", категоричен е генералът.

Според Михо Михов една от най-важните и належащи мерки е спешно довършване на защитното съоръжение по българо-турската граница, но на приемлива цена. "Доста средства изтекоха, а резултатът не е удовлетворителен. Необходимо е обезпечаване на допълнителни мерки по охраната като видеонаблюдение, термонаблюдение и др.", счита генералът от коалиция "АБВ - Движение 21".

"Държавата трябва да подобри значително бизнесклимата, за да може икономиката да се развива с по-бързи темпове. Това неминуемо ще осигури средства за модернизиране на Българската армия. В момента има недостиг на кадри, който е 5600 души, а 500 от тях са офицери. Това е почти, колкото една мощна дивизия. На този етап обаче връщането на задължителната военна служба е нереално, защото няма условия, база и ресурси за тази задача. Наложително е закупуването на нови бойни самолети и друга техника, защото в момента армията ни разполага само с 5 изправни самолета и 90 танка", декларира ген. Михов.

Според него приетите от 43-ото Народно събрание 7 закона за сигурността са несъвършени и имат нужда от доработка, а освен това следващият парламент трябва да приеме и Закон за ветераните от войните, които наброяват по-малко от 3000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика