Воден ад в Банско

Глазне преля - срути два моста и заля заведения и ски път

В Банско обявиха бедствено положение, след като река Глазне преля, водата срути два моста, наводни заведения и заля ски пътя. Отнесен от придошлата река е дървеният пешеходен мост в горната част на Банско. Другият разрушен мост е над курортния град в местността Пещерите. Голяма част от ски пътя също е залята, както и две заведения за хранене.

“Обявяваме бедствено положение, защото ситуацията е много тревожна. Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали такава. Реката влачи дървета и камъни в огромни количества. Имаме много техника, но за съжаление в момента реката ни надвива”, коментира кметът Георги Икономов пред “Труд”.

Струпана е огромна техника навсякъде, хората се мъчат да правят диги, а нивото на реката, която минава през Банско, надхвърля три метра.

Задействан е общинският план за реакция при наводнения. Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефонни линии за подаване на сигнали.

Кметът Икономов не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града. “Дано дъждът спре, след което реката ще оттича поне три-четири часа, но ще спре да приижда”, посочи Икономов.

Овладяно е положението в община Разлог, където р. Глазне при с. Баня е повишила нивото си и е излязла от коритото. Има залети земеделски земи, две плевни и две мазета, казаха от общината.

От кметството съобщиха, че на място е разположена автотракторна техника, осигурена от община Разлог, за реагиране при необходимост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България