Водещите - между позата и знанието

Урокът на професор Боршуков

Добрите журналисти знаят два пъти повече от това , което говорят. Лошите журналисти знаят два пъти по-малко от това , което говорят. Това ни говореше любимият професор Боршуков в Университета. Освен това ни казваше, че от журналистиката трябва да си тръгнеш, преди тя да си тръгне от теб. Така постъпи Мариана Векилска, която напусна БТВ, за да отиде в Брюксел. Бързо я забравиха за сметка на нейната заместничка Алекс, която бе представяна и интервюирана в продължение на цяла седмица. Хвалиха я и Антон Хекимян, и Венелин Петков, а новата й партньорка Жени Марчева благосклонно разкри „Ти си красива и умна“. Самата Алекс говори толкова възторжено за новото си поприще, че мярката бе надхвърлена. Помислих си как ще се чувства , ако не дай боже , не се справи и си тръгне. За тръгващите си никой не говори. Затова смените трябва да се правят плавно, за да няма сътресения. Ако например се стигне до смяна на Жени Марчева, на нейното място например спокойно може да дойде Ани Цолова, която няма нужда от никакво представяне. А за пример на фалшива поза може да послужи „Господарите на ефира“, които представят нещата все едно телевизиите се бият за тях, а не че са опозорени.

При Жени Марчева скоро гостува Найо Тицин, когото кореспондентът в Париж Деси Минчева редовно споменаваше в своите репортажи за протестите във френската столица. Предположих, че Найо най-после снима като оператор истински протести, а Деси постъпва колегиално. Найо бе показан и в един от репортажите - със синя каска и с маска , всичко както трябва. Спомням се, че той бе снимал с любителска камера по улиците на София през нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г., след обсадата на парламента. Когато гледахме с Иван Костов в „Панорама“ репортажа на Найо, лидерът на опозицията неволно каза „Но то нищо не се вижда.“ А по време на протестите срещу Орешарски през 2013 г. Найо някак си на игра измисляше атрактивни акции, които полицията наблюдаваше равнодушно. Сега в Париж няма игра, няма шеги. Радвах се за Найо, който сега разказваше как се снима в Париж през тези дни. Засечката дойде, когато водещата поиска мнението му за самите протести.

И тогава Найо обясни авторитетно, че тези протести са дирижирани от Москва. Колко елементарно, безпочвено, лишено от всякаква логика. Това са разсъждения, каквито и в кварталната френска кръчма няма да прозвучат. Французите все пак имат национално достойнство. Не можеш да приписваш собствените им протести и революции на други. Известни са политическите убеждения на Найо, но такава елементарна пропаганда звучеше нелепо. Ех ,бедни Найо, да си бе останал само оператор, а не да се излагаш.

Но да разширим рамката. Тези дни патриотичната общност в нашето отечество е обзета от войнствена възбуда. Ще атакуваме и ще превземем… не, не Истанбул, а Брюксел ще превземаме. Износ на протести ще правим. След като създадохме протести-менте, които бяха предназначени за компрометиране на истинските протести, след като преминахме към „протестите на работодателите“, вече изнасяме протестите навън и ще окупираме със стотици тирове Брюксел, столицата на ЕС. Начело ще бъде миниатюрният войвода Джамбазки, който отговаря за дислокацията, ще участва и български министър, както и български евродепутати. Досега по площадите на Брюксел събирахме очите на минувачите с български хора, байраци, с всичко, което изразява българския патриотичен бум „Българи , юнаци.“ А минувачите не можеха да си обяснят на какво отгоре тези българи тупат крак по земята в някакъв странен такт, след като се оплакват, че са една от най-бедните европейски държави, че са един от най-нещастните и онеправдани народи. Питаха се, както се питам и аз. Може би това е изблик на дълго потисканото национално самочувствие и възкресение на изконните български самовнушения, че сме най-героичните, най-силните, най-красивите. Нещо като „булгар-булгар.“И ето, че сега нахлуваме с тирове в столицата на обединена Европа. И какво ще постигнем? Ще повярват ли гражданите на Европа, че протестираме, защото шофьорите ни не искат да спят в хотели, а в кабините и да не си ходят от време на време при семействата? Този лукс нас ни онеправдава. Еврочиновниците искали да разорят нашите фирми, за да ги вземат нашите шофьори на работа в техните фирми. Как да разберат, че бедният човек е винаги прекаран.

Пък ако не ни разберат, поне Джамбазки ще си вдигне увехналия рейтинг за изборите.

Остава необяснимо, защо нашите телевизии не отделиха нужното внимание на космическия триумф на Китай, който първи изпрати кораб на обратната страна на Луната. Дори картофи ще сади там. Ако продължат успешно амбициозната си програма , китайците ще станат номер едно в завоюването на космоса. Междувременно Китай си поиска и Тайван и заяви, че е готов и на военно решение на този проблем. И докато се питаме в годишните обзори къде ще започне следващата война, Албания и Косово обявиха, че границата между тях вече не съществува.“ Велика Албания вече добива контури. На Балканите замириса на барут.

БСП зове журналистите

На среща с медийните началници и избрани водещи журналисти Корнелия Нинова призова колегите да бъдат смели в отстояването на истината. Ако присъствах на срещата, щях да запитам лидерката на главната опозиционна сила, защо БСП нито веднъж не защити някой от уволняваните журналисти, без оглед на това дали са свързани с нейната партия? Защо не използва парламентарните си права да отстоява свободата на медиите при всяко крещящо нарушение? Не е ли това постоянна грижа на една демократична партия?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари