Водна криза удря Лом

Стотици аварии пресушават чешмите и трупат огромни загуби крайдунавския район в пустиня

Над 20 000 души в Лом са без вода заради серия от аварии на водопровода към града. Тръбите, който снабдяват пристанищния град и още три села от общината с вода, са изцяло корозирали и пробойни в тях се отварят ежедневно. Градът и районът са пред тежка водна криза, обявиха от общинската управа. Само в началото на тази седмица са станали 9 аварии на водопровода към Лом, които са оставали чешмите сухи за 24 часа.

Екипи на ВИК – Монтана спешно отстраняват пробивите, но вероятно още в следващите дни амортизираните тръби ще се спукат отново, предупреждават експерти. За последните дни това е третото спиране на водата в пристанищния град, а честото безводие в горещите месеци поражда опасност от епидемии и недоволство сред гражданите. От община Лом съобщиха, че са подготвили проект за авариен ремонт на водопровода и в момента тече избор на фирма, която да го извърши. Но само за първия етап са необходими над 1,3 млн. лева без ДДС, а за рехабилитацията на целия водопровод трябват още близо 5 милиона лева, които в местния бюджет няма.

„Разчитаме на помощ от държавата, за да не се превърне града в пустиня!”, заявиха от общината. Тръбите, които снабдяват с вода Лом от крайдунавското село Добридол, са положени още през 1970-1975 г и са вече изцяло изгнили. От 2015 г. досега по трасето стават над 200 аварии годишно, които гълтат много пари за ремонти и трупат големи загуби, казаха ВИК експерти. През 2008 г. МРРБ отпусна авансово 1,3 млн. лева за стартиране на строителство на нов водопровод към Лом, но парите изчезнаха във фирма близка до тогавашен депутат, която по-късно бе продадена на безработен циганин. За аферата, обрекла Лом и района на суша и мъки, не бе осъден никой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България