Водни мъки подпалиха бунт в ломско село

Жителите на село Трайково в община Лом се вдигнаха на протести заради лавината от водни проблеми, които ги тормозят от години.

”Водата не достига, когато я има е мръсна, аварии пробиват тръбите, а сега ни вдигат цената на водата! Не сме съгласни, искаме помощ от общината и държавата!”, заявиха в центъра на Трайково стопаните.

В селото на 8 км от Лом живеят около 800 души. През лятото обаче водата в къщите не достига, чешмите пресъхват, а хората мъкнат с кофи питейна течност от кладенци. „Водопроводът е строен още през 1967 г. и вече 50 години не е ремонтиран. Тръбите се пукат постоянно и вода тече на халос, а във водоема има умрели животни. Ще изгинем от зарази!”, недоволстват местните.

Искрата, която подпалила гнева им след години на водни мъки, е вдигането цената на водата - от септември тази година жителите на Трайково ще трябва да плащат по 2 лева за кубик. „Не са инвестирали и лев във водопровода ни, а искат още пари. Ще протестираме и ако трябва ще преградим пътища в района!” заканват се стопаните и искат среща с общинската управа и Областната администрация в Монтана.

Още през лятото местният парламент в Лом по предложение на кмета Пенка Пенкова е взел решение общината да кандидатства пред ПУДООС за безвъзмездно финансиране на нов водопровод в Трайково. С 400 260 лева могат да бъдат подменени 1363 метра тръби в селото, казаха от крайдунавската управа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони