Гръмнал водопровод остави Лом без вода (СНИМКИ)

Рукналият потоп е издълбал 6 метрова пропаст в полето

Тежка авария на водопровод потопи Лом в жажда и суша за дни. Повредата е огромна, рукналите порои са издълбали дълбоко дере и възстановяването на тръбопровода е невъзможно.

Общинската управа обяви бедствено положение и затвори училища и детските градини. Водопроводът от помпената станция край село Добридол към Лом гръмнал около полунощ срещу вторник и до сутринта чешмите на над 20 000 души на града и близките села пресъхнали.

Пристигналите на мястото ВиК специалисти заварили ужасяваща картина – желязната тръба била отрязана като с нож, а рукналата струя с дебит 200 литра в секунда, изкопала в стръмния скат дълбоко над 6 метра дере. В кратера пропаднали и срутени дървета.

„Изкопът е огромен и трудно достъпен. Прилича на ударено от бомба. Разкъсаните тръби вече не могат да бъдат свързани!”, коментираха местни жители. Единственото спасение за крайдунавския град и близките села е свързването на новоизграден в района тръбопровод със старото трасе, но за доставката на части и монтажа им ще са необходими около седем дни, съобщиха от общината.

Местната управа свика кризисния щаб и обяви бедствено положение. В четвъртък и петък училищата, детските ясли и градини и млечната кухня ще бъдат затворени. В Лом и селата Орсоя, Сливата, Добридол, Замфир и Арчар ще бъдат изпратени водоноски.

Проблемите със близо 50 годишния водопровод към Лом измъчват жителите на района от години. Заради изгнилите тръби стават над 360 аварии годишно, а загубите на вода надхвърлят 80 %.

Местната управа и гражданите отдавна настояват за изграждане на нов водопровод, но дадените преди 10 години 1,3 млн. лева изчезнаха в близка до властта тогава фирма. Едва преди месеци започна първият етап от полагането на нови тръби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България