Военен прокурор е обвинен за набедяване на колеги в престъпления

Софийският апелативен съд призна като въззивна инстанция за виновен военния прокурор Илиан Илианов Георгиев от Военноокръжна прокуратура -София за набедяване в извършване на престъпления прокурорите Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев – прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни – престъпление по чл. 286 ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

На Илиан Георгиев е наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Наложено му е и наказание обществено порицание.

Престъплението е извършено в периода 05.10.2009 г. – 06.10.2010 г. в условията на продължавано престъпление.

Илиан Георгиев беше признат за виновен от Военен съд – Пловдив на 11.11. 2015 г., като първа инстанция за престъпление по чл. 286, ал.1,вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Поради подаден самоотвод от всички съдии от Военно – апелативния съд и невъзможността да бъде сформиран състав, в рамките на този съд да разгледа делото като въззивна инстанция, с решение на ВКС съдебното производство е възложено на Софийския апелативен съд (САС).

С новата присъда, САС е признал Георгиев за виновен по още едно деяние за набедяване, наред с останалите, по които е бил осъден на първа инстанция, с което частично е уважил подадения протест на ВОП – Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право