Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

След всяка съвместна подготовка на българските и гръцките специални сили участниците показват все по-добра съвместимост както на оперативно, така и на тактическо ниво. Това каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев на летище Чешнегирово. Заедно със своя гръцки колега - началникът на Генералния щаб на Република Гърция генерал Христос Христодулу, генерал Боцев наблюдава действията на българските и гръцките военнослужещи от силите за специални операции по време на заключителния етап на съвместната им подготовка, съобщиха от МО.

Участниците показаха стрелкови умения и способности при действия за неутрализиране на терористи в сграда с използване на взривен метод за проникване, първа медицинска помощ и евакуация на ранен, блокиране и задържане на превозно средство чрез щурмови вертолет и щурмова група за специални операции.

Формированията от състава на силите за специални операции на двете страни дават много добър пример за това, как се работи съвместно, как се зареждат помежду си с енергия и се стремят да повишават нивото на постигнатата съвместимост помежду си. Нашият стремеж е да работим все по-упорито за все по-високо ниво на оперативна съвместимост, каза в края на демонстрациите генерал Христос Христодулу.

Съвместната българо-гръцка подготовка на силите за специални операции „Iron Fist – 2019“ се проведе от 16 май в района на 68-ма бригада Специални сили, учебен център „Црънча“ и летище „Чешнегирово“. В нея участваха пряко над 100 военнослужещи. В хода на съвместната подготовка бяха отработени специфични задачи за специалните сили за постигане на оперативна съвместимост по планиране на специални операции, инфилтриране и ексфилтриране по различни способи, провеждане на специално разузнаване с използването на дистанционно управляема летателна система „Аеросонда“ МК 4.7 , на директни акции за неутрализиране на терористи в сграда и освобождаване на заложник. Военнослужещите повишиха уменията си и при провеждането на снайперска и огнева подготовка с единични и колективни умения за водене на огън. В съвместната подготовка участваха също екипажи на вертолети „Кугар“ и инженерно-технически състав от авиобаза Крумово. Логистична подкрепа оказа 110-ти логистичен полк на Сухопътните войски.

На церемонията по закриването на българо-гръцката съвместна подготовка командирът на българските Сили за специални операции бригаден генерал Явор Матеев и командирът на Съвместното командване на специалните операции на Република Гърция генерал-майор Георгиос Цицикостас благодариха на участниците за показания професионализъм и успешното изпълнение на всички поставени задачи.

На официалната церемония присъстваха също Н.Пр. посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери от армиите на двете страни и представители на местната изпълнителна власт от област Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България