Военни лекари от Виетнам ще се обучават във ВМА

Военни лекари от Виетнам да се обучават в България – тази идея обсъдиха представители на виетнамската Военномедицинска служба и ръководството на ВМА по време на среща в София.

Сред дискутираните теми бяха възможностите за специализация във Военномедицинска академия и обучението на военни медици по тристранното споразумение между ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и МУ-Варна – въпроси, които ще бъдат поставени и пред съответните министерства на двете страни, съобщават от ВМА.

Делегатите разгледаха част от най-иновативните клиники във ВМА, които нямат аналог в България – по ендоскопска хирургия, чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, гастроентерология, анестезиология и интензивно лечение, инфекциозни болести и кардиология. Гостите бяха впечатлени от съвременната апаратура, специалистите на световно ниво и първокласната грижа, която ВМА предлага както на военните, така и на цивилните пациенти. Медиците под пагон оцениха високо и уникалния Кръвен център на Академията, както и факта, че болницата поема 30% от всички спешни случаи в столицата и има ключова роля в спасяването на животи при кризи, бедствия, аварии и катастрофи.

Делегатите, от своя страна, представиха възможностите на военната болница в Ханой – „108 Military Central Hospital” и отправиха покана към ръководството на ВМА да се запознаят на място с тях.

Добрите контакти между двете страни имат над 60-годишна традиция. Делегатите не пропуснаха да благодарят за помощта, която родните лекари под пагон им оказват по време на Виетнамската война. В периода 1956-1971 г. четири наши медицински бригади се включват в мисиите в Далечния изток. Само, за да стигнат от София до Ханой, лекарите и сестрите ни пътуват средно по 20 денонощия с влак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве