Военно положение заради чумата по свинете

България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Не регистрират животните в дворовете

Да се въведе военно положение, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете, настояват от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България (АИСБ) и Асоциацията на свиневъдите в България. Според бранша, ако заразата стигне до индустриалните ферми, загубите за България ще са в размер на стотици милиони лева.

Ако армията не затвори пътищата, за да не се допуска пренасянето на заразено месо, а полицията не съдейства на ветеринарните лекари, всеки ден ще се появяват нови огнища, предупреди ветеринарният лекар д-р Румен Караманов.

Според него основният проблем е отглеждането на прасетата в задния двор. “1% нелегални прасета застрашават 99% от регистрираните свине в България”, заяви той. Голям процент от тези животните са с неизяснен произход, обясни той.

По думите му Наредба 44 позволява отглеждането на животни тип “заден двор”, но тя е правена през 2006 г., когато не се е предполагало, че африканската чума ще навлезе в България. Браншът е настоял на среща със земеделския министър Десислава Танева да се укрепи оградата с Румъния, тъй като тя към момента не изпълнява никаква функция.

Караманов предупреди още, че ако чумата стигне до индустриалните ферми, това ще доведе до екологична катастрофа. Причината е, че няма екарисажи, в които да се унищожат толкова много животни.

 

Откриха 2 огнища и в Русенско

Положителна проба и във Врачанско

Открити са две нови огнища на африканска чума по свинете в Русенско, съобщи Румен Андреев, председател на Асоциацията на индустриалните свиневъди в България. Заразените животни са открити в лични стопанства в селата Ценово и в Пет кладенци, допълни той.

По-рано от БАБХ обявиха, че вирусът е открит при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство в Мизия, Враца. Отделно в рамките на активния надзор в област Плевен, чума е потвърдена и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес