Война – всеки срещу всеки, ден след ден

Вместо обзор преди Коледа и Нова година

И като заваля сняг, та цяла седмица. Затрупа села и паланки. Мъжете притичват до избата и носят каничка ракия и туршия. Сядат със съседите на сладка приказка близо до бумтящата печка. Мир , тишина и спокойствие.

Не, не съм класик , пък и това е приказка от минало време. Днес дори бумтящата печка е непозволена, защото замърсява въздуха. Днес всички са нервни, злобни дори - не им стигат парите за подаръци, годината не завършва така, както са искали. Води се война—всеки срещу всеки, ден след ден. Предупредиха ни дори, че в 22 часа на Бъдни вечер е най-големият риск от инфаркт.

Народите се затварят в собствените си черупки , мечтите за обединения се изпаряват. Всеки народ се подготвя за най-лошото. Така е преди война. Късат се мирни договори, атентати взимат жертви. „Родени в Европа джихадисти убиват европейци християни“ /цитат/. Европейските лидери се снишават. Български журналисти се карат кой е бил по-близо до атентата.

Разноцветни „жилетки“ завладяват улиците.

Говори се реално за нова световна война. Ракетите са насочени към всички посоки. Все още водачите се срещат, целуват, но по-често се разминават. Българите и гърците се усмихват пред камерите, а се ритат по кокалчетата за една тръба-турската.

У нас станахме свидетели на сензационен протест - работодателите вдигат хората си—цяла армия- срещу депутатите, които са обвинени в национално предателство. Протестират и срещу задаващите се увеличения на промишления ток. Набързо де решава токът за бита да порасне с 10-15 на сто. Вдигат цената на хляба и месото. Какъв риск имаше в 22 часа на Бъдни вечер?

Премиерът показа добър тон и поздрави Сергей Станишев за преизбирането му за президент на ПЕС. Което не попречи на пропагандата да нарече Станишев „манекен на джендър-левицата“. Или да опише новия му луксозен дом, за „радост“ на привържениците му.

Бойко поздрави Сергей, но не го направи Корнелия Нинова-“чакала разрешение от бюрото“.Тя подозирала Станишев в заговор с Бойко. Затова премиерът побързал с поздравленията. Като че ли спазването на добрия тон изключва подливането на вода на политическия противник.

Корнелия не поздрави Сергей, но го направи Калоян Паргов-лидерът на софийската организация на БСП и даде пример за поведение и стил в политиката. Нямал кого да пита , защото шефът на ПЕС членува в столичната организация. Никой нищо не може да му каже. Наблюдавам отдавна Паргов , който постепенно се превърна във втория човек в БСП- не заради поста си, а заради аргументираните си позиции по разностранни теми—от проблемите на столицата до национални и международни . Той не влиза в конфликт с ръководството, но се отличава рязко от младоците в ръководството , които повтарят казаното от Корнелия като свое мнение. Паргов не е бегач на къси разстояния, а маратонец и има бъдеще , стига да не го намразят за това.

Наблюдавам отдавна и Влади Горанов. В критични моменти за ГЕРБ, като например оставките на премиера, Горанов деликатно заема позиции, които не съответстват на поста му на министър на финансите. Възможно е това да е било забелязано и от други, затова не съм изненадан, че му се случи скандалът с апартамента, в който живеел без да плаща наем.

Бойко Борисов може да се подразни от въпроса за „войната“ с президента Радев, но е факт , че срещу президента се води пропагандна война. Като „война“ се определят атаките срещу Десислава Радева. Президентът бива наричан „бърборко“ и други подобни. Естествено беше да се появят след това социологически данни, че рейтингът на Радев е паднал с няколко процента.

Малки войни се водят, разбира се, и в самите редици на десница. Достатъчно е да се проследи спора между експрезидента Плевнелиев и депутата Георги Марков. Примерът на Орбан е само повод за любопитната полемика.

Като напълно креативен фон на тази пред коледна атмосфера се появиха и гей билбордове из цялата страна. Било част от информационна кампания. Знаят хората , кога о ней-подходящото време за подобна кампания.

Жертва на злобна кампания стана и Гришо, защото нямало да участва на турнира в София, а това означавало, че не е патриот. Подигра му се и самият министър на спорта. Не разбират ли тези хора, че Григор не може да назове истинската причина за нежеланието му да играе точно сега пред наша публика. Спомнете си кога Бербатов отказа да играе за националния отбор. Когато не беше в най-добрата си форма и не му вървеше футболната кариера. Естествено е, че би искал родната публика да му се радва, а не да го съжалява. Това е дълбоко вътрешен мотив и не се споделя публично. Не е ли в същото положение сега и Григор?

А по въпроса за „единението“ се изказа и уважаемият политик Осман Октай. Като се присмя на т.н. „академици“,той стига о извода , „че единението е знаме на комунизма“. Достатъчно е да прочете , че целта на авторите не е да помирява около фактите от близката история, а само в името на бъдещето и целите , които да подобрят живота на нацията. Но кой кого да чуе в сегашната „суматоха“ /по Радичков/.

 

За коледните пожелания

Бях пожелал на БНТ да продължи с промените, а на БТВ да започне промени. Като потвърждение на тези пожелания препоръчвам да се види как сутрешното предаване в празничните дни по БНТ, водено от Георги Любенов е вече значително по-интересно за гледане от това на дамския състав по самодоволната БТВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари