Войнска кухня, отбрани блюда и целебни храни показват на фестивала „Вкусът на Средновековието“ в Търново

Зрелищното събитие се организира на крепостта Царевец

Войнска и манастирска кухня, отбрани аристократични блюда и целебни храни ще бъдат приготвяни зад стените на крепостта Царевец във Велико Търново. Това ще се случи по време на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград: Вкусът на Средновековието“, който предстои този уикенд.

В историческите възстановки ще се включат над 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. В събота /29 юни/ те ще направят кулинарни демонстрации на ястия, типични за средните векове. Гостите на фестивала ще могат да вкусят говеждо задушено, византийска леща със свинско в бял сос, средиземноморска рибена чорба, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен хляб, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и още ястия по рецепти и технологии от XII-XIV век. Специално внимание ще бъде отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Ще може да се опита медовина и бира по старинни рецепти.

За храната на българите през Средновековието специална презентация ще направи доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет, който повече от 30 години изследва средновековната българска кухня. Под негово ръководство ще има и практически урок по кулинарна история, в който ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица.

По време на средновековния фестивал на Царевец ще бъдат показани възстановки на различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир „Болярски меч“, ще има атрактивна реконструкция на завръщането на славните средновековни войни от поход, бойни демонстрации „Справедливо възмездие“ и др.

Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново.

Фестивалната програма започва на 28 юни /петък/ от 19.30ч с концерт и огнено шоу „Звезди над средновековен Търновград” в Двореца на Царевец, с участието на украинската група „Spiritual Seasons“.

В събота, след официалното представяне на участниците на площад „Цар Асен I“ пред Царевец в 10,00 ч., ще бъде направена възстановка на превземането на портите на крепостта от завърналия се в Търново цар Иван Асен II и прокуждането на узурпатора Борил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони