Войнягово привлича туристи с восъчна фигура на Васил Левски

Восъчна фигура на Васил Левски е най-новата атракция на пловдивското село Войнягово, където стотици жители на Община Карлово и туристи от цяла България дойдоха специално да видят творението на художника Димитър Бакърджиев, което той дари на местните хора по случай 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Восъчната фигура е експонирана в училището, които се намира в двора на храма „Свети Димитър” и където Васил Иванов Кунчев е бил учител в периода от 1864 до 1867 година. Восъчната статуя е част от експозицията на училището-музей, в което са представени класна и учителска стая.

Близо 6 месеца отне на Димитър Бакърджиев работата по проекта, който художникът признава, че носи в сърцето си още от 6-годишна възраст. Восъчната фигура на Васил Левски като учител във Войнягово не е първата творба на художника, в която той е пресъздал свои именити сънародници.

През 2015 г. Димитър Бакърджиев извая восъчна статуя на патриарха на българската литература, която дари на къщата музей „Иван Вазов” в родния му град Сопот, където в една от стаите са експонирани и други негови творения – персонажите от повестта „Хаджи Ахил” на гениалния наш писател и поет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България