Войската с командване на специалните операции

По примера на натовските армии и в нашата се създава единно командване, което да ръководи специалните операции.

Парламентът въведе нова структура във Въоръжените сили (обзор)

Такава практика е възприета в повечето страни - членки на НАТО

За първи път в армията се въвежда нова структура - Съвместно командване на специалните операции (СКСО). Това стана с решение на парламента вчера, когато депутатите гласуваха на второ четене поправките в Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Командването ще се ръководи от командир, подпомаган от щаб. СКСО ще бъде на непосредствено подчинение на военен №1- началника на отбраната ген. Андрей Боцев. Такава структура има в повечето натовски армии. Промяната в текста на закона влиза в сила, след като бъде обнародвана в Държавен вестник.

Народното събрание отказа да задължи армията да оказва “помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението”. Причината е, че в текста липсва конкретност и може да се тълкува двусмислено. “Въоръжените сили няма да участват в операции, които са отговорност на МВР и по специално на жандармерията.”, коментира председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов, който направи предложение този текст да отпадне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България