Вокалното чудо Мария Гулегина ще пее в „Набуко” на стадион „Берое”

Знаменитата певица Мария Гулегина, определена от музикалната критика като най-великото драматично сопрано в света днес, ще изпълни ролята на Абигайл в операта „Набуко“ от Джузепе Верди, на 8 юли от 21 часа, на стадион „Берое”. Шедьовърът на италианския композитор ще бъде представен в третото издание на „Опера на стадиона – Стара Загора”. Мария Гулегина ще пее за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова.

На сцената до Гулегина ще застанат румънският баритон Йонуц Паску в ролята на Набуко, Ивайло Джуров – Захария, Петя Петрова - Фенена, Ивайло Михайлов – Измаил. Ще участват още оркестър, хор, на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера - Бургас. Диригент на грандиозния спектакъл, в който ще се включат над 300 души, ще бъде Ивайло Кринчев.

Режисьор на постановката е директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, сценичната адаптация е на Тодор Демеров, а сценографията и костюмите – на Денис Иванов. Диригент на хора е Младен Станев. Популярната сцена с хора на поробените евреи ще бъде подсилена с непрофесионални хорове от региона, Харманли, Димитровград и Хасково. Задкулисно ще участва и военният оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

За първи път съм в България, но знам, че страната ви се слави с изключителни оперни гласове. Няма да ги изброявам, но една личност не мога да не спомена – Гена Димитрова. Пяла съм с нея в Ла Скала. Тя беше покорила световните сцени, аз тогава бях сред младите изпълнители, огромен респект” – сподели на пресконференция оперната прима, определяна от музикални критици като „вокалното чудо”.

„Бях на 20 години, когато като правостоящ гледах Мария Гулегина в „Тоска” във Виенската опера. Бях поразен от гласа. Много съм развълнуван и ми е трудно да си представя, че ще застана до нея на една сцена” – сподели Ивайло Джуров.

Денис Иванов съобщи, че костюмите са много атрактивни, за да се придаде блясъка и величието на древен Вавилон.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов заяви, че е събрал за този грандиозен спектакъл изключителен солистичен състав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България