Воланът и педалите стават излишни

BMW превръща автомобила в бутикова ложа

BMW Vision iNEXT

В най-близко бъдеще автомобилите ще бъдат изцяло автономни, а това освобождава водача от задължението да шофира. И какво ще прави той, щом няма да върти волана и да натиска педалите? Отговор на въпроса дава концептът BMW Vision iNEXT, представен на изложението в Лос Анджелис.

21-1-6kol

Това е напълно автоматизирано превозно средство със сензорни екрани вместо бутони, с камери вместо странични огледала, със сгъващи се педали и волан. Иновациите в сферата на безпилотното движение, електрическото задвижване и тоталната свързаност променят живота на хората и техните очаквания от автомобила. Той се превръща в мобилно пространство с високо качество, интерпретирано от BMW като луксозна ложа.

BMW Vision iNEXT

Функционалността е изместена от личните предпочитания към материалите и цветовете. Концептът Vision iNEXT предлага бутиков интериор и съчетание от дърво и изискан текстил, изтъкан по технологията жакард. В кабината няма нито един бутон, лост или превключвател. Командването на различните функции се осъществява с глас или от сензорни екрани, както и с докосване на споменатия вече жакардов текстил.

BMW Vision iNEXT

Погледнато отвън, типичното за BMW лице с четири „очи” е оформено с много модерни тесни фарове и огромни „бъбреци”, зад които няма радиаторна решетка, а поле от сензори. Челното стъкло прелива в голям панорамен покрив. Дългата 5 метра каросерия стъпва на гигантски 24-инчови колела.

BMW Vision iNEXT

С едно зареждане на батерията може да се измине пробег над 600 км. Педали има, но те се появяват тогава, когато водачът иска да поеме управлението. В останалото време се сгъват и се прибират в своите „гнезда”. Колкото и авангардно да звучи, още през 2021 г. ще се появи серийният вариант на BMW Vision iNEXT и тогава ще се разбере колко от фантастичните му способности ще станат реалност.

BMW Vision iNEXT

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили