Волейболистите срещу стари кошмари на световното

България изтегли приемлив жребий за световното първенство по волейбол догодина, на което сме домакини заедно с Италия. Трикольорите са в група „D” със световния шампион Полша, двукратния първенец на Азия от последните години Иран, Куба, Финландия и Пуерто Рико. Срещите са в Двореца на културата и спорта във Варна. Жребият бе изтеглен на пищна церемония във Флоренция, а на първа линия бе и родната легенда Любо Ганев.

„Много добра група за нас – възкликна вицепрезидентът на БФВолейбол. – Четири от най-силните отбори са у нас, четири в Италия. Нашите шансове зависят от играта ни. Имаме реални възможности да се класираме за финалите в Торино. Пожелал съм си да се срещнем там с Италия накрая. Очаквам перфектна организация на световното първенство. За първи път то ще е в две държави, а и ние, и Италия сме доказали, че можем.“

37-1-1Задачата на националите на пръв поглед не е тежка, тъй като за класиране в следващата фаза трябва да заемат едно от първите 4 места в групата. Но съперниците са традиционно неудобни за България и два от тях спряха родните национали на шампионати на планетата през новия век. Именно „дружината“ измести трикольорите от мястото към финала в Япония през 2006 г. Поляците ще защитават титлата, която спечелиха на първенството у дома през 2014-а. Четири години по-късно в Италия българите взеха реванш с 3:0 от „дружината“, но отпаднаха след драматична загуба с 2:3 от Куба в спор за място на полуфиналите. На първенството в Полша през 2014-а отново карибците и Финландия победиха България във втората групова фаза, която се оказа непосилна за националите.

Резултатите от всичките срещи в предварителната група имат значение, тъй като точките се запазват и за втората групова фаза. Мачовете от нея ще се играят в София.

В първенството участват общо 24 отбора, разделени в 4 групи по 6. У нас ще се играят и срещите от група „B“. Феновете в Русе ще могат да се насладят на майсторството на едни от най-силните отбори в света – Бразилия и Франция, а в групата са още Канада, Египет, Китай и Холандия.

В група „А“ в Рим и Флоренция са Италия, Аржентина, Япония, Белгия, Словения и Доминиканската република. В поток „С“ в Бари пък среща ще си дадат САЩ, Русия, Сърбия, Австралия, Тунис и Камерун.

Турнирът е от 10 до 30 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт