Волен Сидеров, лидер на „Атака“, пред „Труд“: ГЕРБ се отнасят със Симеонов като с млада булка

Ако НФСБ излязат от управлението нищо няма да се промени, само ще стане по-здравословен климатът.

В ранния следобед, преди заседанието на Съвета на коалицията разговаряме с лидера на „Атака“ и председател на парламентарната група на Обединени патриоти Волев Сидеров за проблемите в малката коалиция. Питаме ще има ли скоро групата им трима съпредседатели, както и какво би се случило, ако Валери Симеонов в крайна сметка реши да напусне управлението.

- Г-н Сидеров, Валери Симеонов поиска колективен модел на управление на коалицията Обединени патриоти. Ще се случи ли това?

- Мислех да изчакам Валери Симеонов да поиска промяна в ръководството на Еврокомисията, на ООН и тогава чак да реагирам. Но щом питате, ще ви отговоря. Не разбирам защо трябва цялата държава да се занимава с исканията на Валери Симеонов. Това не го разбирам, наистина. В момента този човек изнудва и иска да постигне неща, които са вероятно свързани с интереси. Пред една от телевизиите казах сутринта, че и с НФСБ, и без НФСБ нещата ще вървят напред. Не мисля, че трябва да се обръща толкова голямо внимание на сериала, който беше разиграван от НФСБ – три дни и три нощи умували и всички тръпнали и накрая планината родила мишка. Мисля, че е крайно време премиерът, другите вицепремиери и министрите да вземат отношение и да кажат ясно те съгласни ли са със своя колега Симеонов, че премиерът е едноличен собственик, диктатор и т.н. Че унищожава държавността както се изрази г-н Симеонов. Първо, трябва да отговорят на този въпрос. Декларацията на НФСБ не бива да бъде просто подмината. Ако са съгласни с твърденията, че това правителство руши държавността, да разтурваме всичко и да търсим ново правителство и нова държавност. Ако не са съгласни,, тогава да се обърнат към своя колега Симеонов и да му кажат: След като не одобряваш министър-председателя си и твърдиш, че той е диктатор, просто си свободен.

- Защо не му предложите вие, нали сте в една коалиция?

- Аз това вече съм го предлагал, но не получих достатъчен отзвук. Направих го в края на миналия политически сезон. Смятам, че Симеонов вече направи достатъчно поразии на този пост и вече трябва да се оттегли. За вицепремиер от страна на патриотите ще се предложи друг човек. Това няма да се отрази нито на правителството, нито на изпълнението на програмата за управление, нито на стабилността. Така че, наистина не виждам защо трябва да се занимаваме от сутрин до вечер с вълненията на г-н Симеонов и на неговата партийка.

- Защо НФСБ сами не се откажат от участие в управлението, след като имат такива големи резерви към премиера и кабинета?

- И аз това не разбирам. И аз задавам този въпрос и то с конструктивно намерение. Направих много усилия да се получи патриотичната коалиция, след това да направим и управленска коалиция, за да отговорим на очакванията на хората, които са гласували за нас. Ние сме третата парламентарна сила. Сега какво иска с действията си г-н Симеонов – да падне това правителство, да предизвика хаос и т.нар. Реформатори да дойдат на власт? Чувам, че той контактува доста сериозно с тях. Всичките му действия започват да приличат на заговор. Провиждам фигурите на хора като Атанас Атанасов, Христо Иванов, Радан Кънев и зад тях мургавият силует на г-н Костов.

- Възможно ли е да стигнете до вариант изключване на НФСБ от коалицията и парламентарната група?

- Не зная дали би могло да се стигне дотам. По-скоро те се самоизключват с опитите да налагат изисквания и условия, които противоречат на коалиционните споразумения, на правилата... И всичко това, за да се докопа г-н Симеонов до туризма. Зад тези амбиции стоят интереси. Това е цялата битка. Тя не е нито за шума, нито за здравето на хората. Става въпрос за концесии на плажове, за заведения, които да бъдат превзети от групичка. И в момента част от хората от тази групичка са в политическия съвет на вицепремиера Симеонов. Говоря за хотелиера Николчев, който сред хотелиерските среди е известен като единственият хотелиер, който е фалирал хотел на първа линия със способностите си. Николчев е съветник на Симеонов и чувам, че вицепремиерът искал да го предлага за министър на туризма. Или него или шефката на кабинета си Марияна Николова, която също е заплетена в конфликт на интереси на „Златната рибка” край Созопол. Той самият иска да оглави туризма, или ако не е той, да е негов човек. Това са му амбициите към тази вкусна, бих казал сфера от нашата икономика. Затова са тези сериали, сбирки, декларации, с които се опитва да създава напрежение. Аз обаче съветвам премиерът и ръководството на ГЕРБ, ако обичат да не седят в ролята на наблюдатели, на съзерцатели, а да се намесят активно и да кажат съгласни ли са с обвиненията на Симеонов и да му кажат открито в лицето, че това, което прави, е недопустимо. Не може само аз да му го казвам, а те само да седят и да се държат с него като с млада булка. Виждам някакво странно държание на ГЕРБ спрямо капризите на Симеонов.

- Какво би се променило, ако НФСБ излезе от управлението?

- Нищо не би се променило, ще продължим да изпълняваме управленската програма и само ще стане по-здравословен климатът.

- Какво очаквате от срещата при премиера?

- Очаквам активно отношение от негова страна, от страна на Цветан Цветанов, от страна на ръководството на ГЕРБ, защото в тях е топката в момента.

- Имате ли някакви изисквания по отношение на новия политически сезон?

- Моите виждания и настоявания са свързани винаги с идеи, а не с дребнавости и с тропане с краче. Насочил съм вниманието към повишаване на доходите, раздвижване на икономиката и индустриалните зони. Нека видим как може да раздвижим нещата в България и да прекратим изтичането на млади хора. Трябва да се създават нови работни места в сферата на високите технологии, защото това е бъдещето на страната ни, затова трябва да се насочи фокусът натам, за да разберем от къде може да заделим пари за инвестиции. Всичко останало са махленски разправии, които само отблъскват хората. Обещахме минималната пенсия да бъде 300 лв. и вече много хора питат какво се случва, обещахме също да има полицейско присъствие в населените места, за да се прекрати битовата престъпност. Аз искам да се прегледат всички концесии за природни богатства. В момента Симеонов отговаря за всички 625 концесии на природни богатства. Това са огромни ресурси, които в момента изтичат. Има страшно много теми, които остават настрани, заради капризите на отделни хора.

- Смятате ли, че трябва да има по-генерален ремонт на кабинета?

- В момента това, което става е доста генерален ремонт, защото става въпрос за три министри на сериозни и големи министерства. Като по-възрастен човек с памет си спомням, че имаше кабинет, в който бяха сменени 10 министри в средата на мандата. Генералните ремонти не трябва да спират движението. Аз мисля, че след трагичните събития, отговорността, която министрите поеха, е правилна, защото така се прави. Отговорността е оставка на министри, а не уволнение на дребен чиновник. Всичко това трябва да доведе и до повишен контрол за това какви и как обществени поръчки се дават, кой строи пътищата, защото по този въпрос има фирма, която продължава да бъде любимец на всички власти.

- Когато в обществената поръчка е залегнало условие „най-ниска цена” как очакваме да има добро качество? Принципът да е: не съм богат, за да купувам евтино.

- Трябва да се провери дали изобщо да бъде заложено такова условие. Случващото се в момента е повод за размисъл и промени.

- Проблеми имаше и с Търговския регистър, с избягалите затворници, проблеми имаше и с избитите животни без да са дошли вторите проби, проблеми има и с хората с увреждания, т.е. става въпрос за още 3 министерства, не е ли нормално и тези министри да си ходят?

- От богословска гледна точка - проблеми има с материалния свят от момента на грехопадението и те ще продължат, но въпросът е да се поучим от тях. Невъзможното няма как да се направи, но въпросът е каквото можем да коригираме. Не трябва да падаме два пъти в една и съща дупка. Чудотворни неща не можем да направим.

- Валери Симеонов поставя като условие да бъдат приети неговите закони за шума, за либерализиране на пушенето, за рекламите на лотарията, има ли консенсус в коалицията Обединени патриоти за тези промени в законите и новите закони?

- Няма консенсус по тези теми, защото текстът за пушенето например, предизвиква остра обществена дискусия. Едни искат, а други не искат. Това са теми, които създават разделение. Има една поправка, която е сложена в условията на Симеонов – доставката на телевизия и интернет, което е неговият личен бизнес, да бъде с облекчен режим, т.е. без да са нужни издаване на разрешителните, които сега са нужни. Това не намирисва ли на конфликт на интереси? Той иска промени в парламентарната група, защото не се движат определени закони – кои са те? Законът за цигарите, това е според закон, как да се движи? Половината общество казва, че иска да се пуши в заведенията, а другата половина не искат. Втората поправка, която той поставя като условие иначе край – в закона за устройство на териториите. В нея той пробутва поправка, която абсолютно облагодетелства дейността на неговите фирми или ако личните му – тези, които управляват Скат ТВ ООД, които са доставчик на телевизия и интернет. Поправката налага да отпаднат разрешителните за този, който кабелизира. Това също не е ли конфликт на интереси? Ти имаш бизнес, с който си станал милионер и искаш, ставайки вицепремиер да го улесниш. Такива неща той поставя като условия. Понеже обаче Волен не иска да ги прокарва, а Волен не иска, защото те са или лобистки, или спорни, нека да сменим Волен. Това е казаното от Симеонов, само че аз го разкодирам и разшифровам.

- Какъв е все пак най-добрият вариант, за да има мир и любов в тази коалиция?

- Най-добрият вариант е той като не харесва работата на парламентарната група да се върне в нея, ако иска да я оглави, а пък ще видим кой може да застане на неговото място като вицепремиер. Това трябва да бъде някой, който има политически виждания и знае как да ги реализира и най-вече знае каква е функцията на вицепремиера, а именно да координира, а не да дава заповеди на шефове на РЗИ, на полицаи и да командва шпиц команди за затваряне на заведения.

- Самият Сидеров има ли подобни амбиции и би ли седнал на стола на Валери Симеонов?

- До момента не е ставало дума, аз бях този, който предложи Симеонов и Каракачанов, както предложих аз да остана в парламента. До момента не съм стигал до друга идея. Искам да видя днес как ще протече срещата и каква тактика ще предприемат господин премиерът, господин Цветанов и ръководството на ГЕРБ.

Нашият гост

Волен Сидеров е лидер на партия “Атака”, съпредседател на Обединени патриоти и председател на парламентарната група на Обединени патриоти в 44-то народно събрание. Депутат е от 2005 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта