Володимир Зеленски - На шега, на майтап

Едни сравняват възхода му от екрана към политиката с този на Роналд Рейгън, други сочат Доналд Тръмп и е вярно, че не за първи път в историята животът имитира изкуството, пък било то и просто развлекателната индустрия. Но избирането на Володимир Зеленски в неделя за президент на Украйна, несъмнено бележи повратна точка в страната.

Че на украинците им е писнало от олигарсите, които контролират държавата с корупция, разграбват природните ресурси и държат индустриите от раздането на СССР насам, е ясно на всеки. Чашата на търпението им преля веднъж с „Оранжевата революция” през 2004 г., с която извоюваха наглед някаква демокрация, но хватката на Москва се затегна отново и шест години по-късно на власт дойде Виктор Янукович. С идването му бяха отменени поправките в конституцията на Украйна, извоювани от „оранжевия Майдан”, и през 2014 г. украинците изригнаха отново. Свалянето на Янукович изтласка напред бонбонения магнат Петро Порошенко, който макар и до голяма степен самото олицетворение на термина олигарх, имаше предимството в сърцата на украинците, че поне е един от тях, а не е в джоба на Кремъл. Че последното е вярно се видя много бързо с ответните действия на Москва в посока анексирането на Крим и прокси-войната в Източна Украйна, която продължава да гори с променлив интензитет. И макар Порошенко да се показа като твърд президент в конфронтацията с Русия, звездата му залезе в другото най-важно направление за украинците - борбата с корупцията и пресичането на влиянието на олигарсите.

Порошенко успя привидно да сложи прът в колелетата на друг пост-перестроечен титан в Украйна, превърнал си в държава в държавата и негов съперник, Игор (Ихор) Коломойски. Губернаторът на Днепропетровск беше собственик на най-голямата частна банка в страната „ПриватБанк” и финансира собствен батальон в разгара на кризата в Донбас през 2014 г., който има голямо значение за стабилизирането на тази част на Източна Украйна. Година по-късно бе уволнен от поста си и му бяха повдигнати обвинения в присвояването на 5 млрд. от „ПриватБанк”, която бе национализирана. Киев успя и да си издейства през съд в Лондон замразяване на близо 2,5 млрд. долара банкови активи на Коломойски в чужбина, а телевизионният магнат от еврейски произход замина на самоналожено изгнание в Израел. Без да губи от влиянието си в Украйна. В крайна сметка неговият телевизионен канал „1+1” излъчва шоуто „Слуга на народа”, в което вече доста утвърденият в страната актьор и комик Володимир Зеленски играе ролята на обикновения учител по история, тръгнал на Донкихотовски поход срещу корупцията, който го извежда до президентския пост.

В разгара на кампанията преди втория тур стана ясно, че личният адвокат на Коломойски се е ангажирал да представлява и Зеленски, а бодигардове на магната са поели сигурността на кандидата. Президентът Порошенко се опита да използва всичко това като довод срещу опонента си, но безуспешно. Зеленски го отвя на балотажа в неделя с близо 73 процента от гласовете, обединявайки зад себе си избиратели от всички етнически и езикови групи, и региони в страната. Така се печели президентски пост, казват. Сега обаче на неопитния политик му предстои Сизифовски труд, за да изпълни обещанията, които пое пред украинците по време на кампанията и в първите си думи като президент. Не е толкова проста работа - подновяване на мирните преговори на Изток и освобождаване на украинските военнопленници, докато продължава да държи уверен курс на Запад; пълно пресичане на влиянието на олигарсите и прочистване на корумпираната администрация - всяка една от целите е по себе си голямо предизвикателство. Което ни връща на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски.

Той е роден на 25 януари 1978 г. в Кривой Рог, тогавашната Украинска ССР, в семейството на инженер и университетски преподавател. Баща му Олександър е професор в Икономическия Институт в града, където Володимир по-късно завършва право през 1999 г. По специалността обаче никога не е практикувал. С усет към изкуствата от малък, още в 11 клас в Английската гимназия в Кривой рог сформира трупа за участие в комедийно-развлекателния телевизионен конкурс КВН (Клуб на веселите и находчивите). Докато е в университета, е поканен да участва в трупата „Запорожие-Кривой Рог-Транзит”, с която във Висшата лига на КВН и печели конкурса през 1997 г. С голяма част от членовете на самодейния ансамбъл сформират бъдещото творческо обединение „Квартал 95”, под което име продължава участието си предаването между 1998 и 2003 г. Зеленски, който е и сценарист и продуцент, и трупата му напускат КВН заради творчески спорове и телевизия „1+1” в Киев им предлага договор за цяла серия развлекателни предавания от същия калибър, които продължават да правят и до днес. Бъдещият президент изпъква за първи път в националното внимание през 2006 г. с участието си в украинската версия на танцувалния конкурс „Танци със звездите”.

 

Светлини! Камера! Начало!

През 2015 г. Володимир Зеленски става звезда в комедийно-сатиричната телевизионна поредица „Слуга на народа”. Под титула „Историята на следващия президент” героят му, учител по история в 30-те си години, е избран за президент на Украйна, след случайното публикуване в интернет на запис на негова пламенна тирада срещу корупцията в страната. Излъчването на третия сезон съвпадна с предизборната кампания, а последния му епизод с вечерта след първия тур на президентските избори. След престой в затвора, героят на Зеленски бе изправен пред дилемата как да обедини Украйна, разпаднала се на 28 отделни държави. Сатира.

 

За него

Яхна протестния вот

Хората избраха Зеленски с надежда за по-добър живот и желание да се спрат военните действия на Изток. А и защото хората не искаха вече Порошенко и го предпочетоха. Той е талантлив човек (Зеленски - б.р.), признава и открито казва че няма политически опит, но има желание, има нови подходи. За нас е важно с него да са защитени интересите на българите в Украйна.

Антон Кисе, депутат във Върховната Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна

 

Напълно неясна посока

Трудно е да се каже със сигурност каквото и да е по отношение на политиките, които ще следва. Зеленски каза, че ще продължи с политиките на Международния валутен фонд и Европейския съюз, но как точно възнамерява да ги прилага е напълно неясно.

Альона Германчук, анализатор, Център „Нова Европа”, Киев

 

Риск за антисемитизъм

Има доста реални причини да се тревожим за бъдещето на украинската еврейска общност. С президент (Зеленски) евреин, който се ползва с подкрепата на колоритен олигарх-евреин, може всякакви негови провали да бъдат насочени към еврейската общност.

Владислав Давидзон, главен редактор на „Одеса Ревю”

 

Трудното започва

За Зеленски победата беше лесното. Трудната част ще е изграждането на коалиция от партии в парламента, за да прокара идеите си или администрацията му ще се провали. Забравете твърденията, че е клоун и нищо не знае. Най-вероятно няма да е способен да постигне нищо в следващите шест месеца, защото всяка политическа партия ще се позиционира за парламентарните избори през октомври и ще се опитват да спрат Зеленски и неговата партия от всякакъв законодателен успех.

Мелинда Харинг, Атлантически Съвет на САЩ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети