Волфганг Шойбле изрази готовност да приеме поста председател на Бундестага

Федералният министър на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле (ХДС) е изразил готовност да приеме поста председател на Бундестага, съобщи Bild.

След като стана ясно, че популистите от „Алтернатива за Германия“ ще влязат в Бундестага за първи път след създаването на партията през 2013 г., Съюзът (ХДС/ХСС) пожела за поста председател на парламента да бъде избрана възможно най-силна личност. Според канцлера Ангела Меркел финансовият министър Волфганг Шойбле е идеален кандидат за него. И вероятно е права – Шойбле е в германския парламент вече 45 г.

Новият лидер на парламентарната фракция на ХСС Александър Добринд одобри идеята Шойбле да поеме ключовия пост в законодателния орган. „Председателите на Бундестага винаги са изключителни личности и изтъкнати парламентаристи. И Волфганг Шойбле е точно такъв“, коментира Добринд.

Министър-председателят на Бавария, Едмунд Щойбер (ХСС) също приветства предложението Шойбле да председателства Бундестага през следващите четири години. „Разбира се. Волфганг Шойбле олицетворява всички качества, необходими за стабилността и сплотеността на нашата страна в бурни времена като сегашните", заяви Щойбер за изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа