Вотът в Бавария – нокаут за Зеехофер и социалдемократите

Хорст Зеехофер

ХСС губи катастрофално, тържествуват зелените и крайнодесните

Общите избори, проведени в неделя в Бавария, отекнаха като разрушителен трус. За пръв път от 61 години Христистиянсоциалният съюз (ХСС) загуби катастрофално. В сравнение с предишния вот през 2013 г. и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) загуби половината от гласовете и сега е едва пета политическа сила в Бавария.

Повод за радост имат само "зелените", които удвоиха резултата си в сравнение с предишния вот, както и антиевропейската и крйнодясна партия Алтернатива за Германия. Тя събра 10,2 на сто подкрепа и за пръв път изпраща депутати в парламента в Мюнхен.

Във вота участваха 72,4 на сто от имащите право на глас 9,5 милиона граждани.

Бюлетина за ХСС пуснаха 37,2 на сто от отправилите се към урните. Това са 10,5 на сто по-малко в сравнение с предишния вот. Така традиционната баварска партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента и при съставяне на правителство ще трябва да търси коалиционен партньор.

За социалдемократите гласуваха 9,7 на сто, което е с 10,9 на сто по-малко от предишния вот.

"Зелените" събраха 17,5 на сто подкрепа или с 8,9 на сто по-добър резултат в сравнение с 2013 г. За малката центристка партия Свободни избиратели гласуваха 11,6 на сто, за либералите от Свободната демократическа партия 5,1 на сто.

"Не успяхме да убедим избирателите и това е горчив урок. Длъжни сме да анализираме причините на всички нива", заяви лидерката на социалдемакратите Андреа Налес.

Баварският премиер Маркус Зьодер нарече поражението на своя ХСС болезнено и унизително.

Партийният лидер и федерален вътрешен министър Хорст Зеехофер призна, че резултатът от вота го натъжава. Все пак ХСС оставал първа политическа сила в Бавария и сега трябвало да се направи всичко възможно да се изпълни заръката на избирателите. Дори от собствените му редици обаче се чуват призиви за оставка. С недалновидната си политика точно той бил причината за катастрофалния срив на ХСС на вота.

Често атакуваната заради миграционната си политика от Зеехофер канцлерка Ангела Меркел засега пази мълчание. Думата взе генералната секретарка на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер, която косвено обвини Зеехофер за провала на ХСС. Резултатът от вота в Бавария бил горчив, но не и изненадващ: “Не стои под въпрос, че споровете през последните месеци, особено тонът и стилът, не бяха попътен вятър за изборите в Бавария.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа